11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 3. август 2017.

Икона светог Серафима Саровског на дар манастиру Савина (ВИДЕО)

Првог августа по новом календару, на дан када се у Руској Православној Цркви молитвено прославља сећање на великог баћушку Светог Серафима Саровског, манастир Савина у Херцег Новом добио је на поклон његову икону. Икона је дар директора руске компаније Лазуре, господина Игора Калајде и његове супруге Татјане у знак пријатељства и културне повезаности руског народа са манастиром Савина и српским живљем у Боки Которској. Икона је рад руских мајстора иконописаца и специјално за манастир Савина искована у Софрину. Предаја иконе је је пропраћена звоњавом манастирских звона и дочеком од стране намесника манастира јеромонаха Макарија са свештенством и верницима. Примопредају је пропратила и локална телевизија Херцег Нови.

„Данас ова света обитељ има неизмерну радост да је посети и дође велики преподобни чудотворац руски и васељенски, Свети Серафим Саровски. Многи у нашој Цркви знају за овог великог светитеља, знају какавје био његов живот и колико је трага оставио у историји. Још увек у Цркви постоји живо сећање на Светог Серафима Чудотворца који је пре свега и изнад свега сведочио да постоји Васкрсење Христово које је у ствари наше васкрсење јер Христос је васкрсао да бисмо ми васкрсли и да бисмо добили живот вечни. Управо Свети Серафим Саровски, подвижник љубави Христове, сведочио је и поздрављао све верне који су му долазили у чудесну Саровску обитељ радосним поздравом ‘Христос воскресе радости моја’ Свој подвиг изнео је до краја а на тај подвиг призвала га је управо Пресвета Богородица која је игуманија ове наше свете Савинске обитељи и ево данас га је позвала овде да посведочи овом народу, овом граду и овој земљи да Васкрсење постоји и да нас уздигне из блата смрти и греха.

Ми смо врло захвални нашој браћи из Русије који су ову икону поклонили овом светом манастиру у знак вечног сећања, у знак да и они верују у васкрсење и тако се и они овим поклоном уписују у књигу живота вечног „, рекао је намесник манастира Савина јеромонах Макарије приликом свечане примопредаје драгоценог дара.

Извор: Митрополија црногорско-приморска


Нема коментара:

Постави коментар