понедељак, 07. август 2017.

Црква Свете великомученице Недјеље у херцегновском селу Мојдеж прославила храмовну славу

Светом Литургијом, у недјељу 6. августа, прослављена је слава цркве Свете Недјеље у Мојдежу. Древни мјесни обичај је да иако се Света великомученица Недјеља календарски прославља 20. јула, главна прослава помјери на прву недјељу у мјесецу августу.

Свету Литургију су служили протојереј Владан Пантелић, надлежни парох, и јереј Игор Балабан.

Мјесни парох је овом приликом вјенчао брачни пар из Москве, Игора и Наталију, који су већ дуго година у грађанском браку, али су се тек недавно одлучили и да се црквено вјенчају.

Литургијску бесједу изговорио је свештеник Игор Балабан.
Отац Игор је казао да је Света великомученица Недјеља била веома храбра, и да се суочила са страхом чак и боље него што су то ученици Христови учинили када их је задесила бура на мору.

Тумачећи прочитано Јеванђеље он је казао да „ Ни један дан, ни један трен нашег живота неће остати без буре у којој су апостоли били. Али, ако препознамо у помрчини овога свијета Господа да иде према нама, страх ће од нас да се уплаши, и страх ће од нас побјећи“, рекао је свештеник Балабан.

На крају Свете Литургије учињен је трократни опход око цркве и преломљен је славски колач.

Мјесни обичај је такође да се на овај дан испред цркве послужује домаћи сир, бијело и црно вино, што су парохијани и ове године испоштовали на Трпези љубави припремљеној у част Свете великомученице Недјеље.

Оливера Балабан


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар