11111111111111

Претражи овај блог

петак, 4. август 2017.

Трг од ћирилице: Вјековни дух традиције

Уводно  вече „Трг од ћирилице“ одржано је 2. августа 2017. године у порти храма Светог архангела Михаила у Херцег Новом.

У име организатора ове највеће и најсадржајније манифестације, која је посвећена очувању српског језика и ћирилице, присутне је поздравио старјешина храма на Белависти, протојереј Никола Тодоровић. -Ова манифестација није довољна сама себи. Она мора да потврди ово сабрање. Да потврди и пренесе не само на следећу годину оно што ми желимо, него и да тај дух вјековни  дух традиције пренесе нашим покољењима, рекао је отац Никола.

Поручио је медијима и свима онима који прате дешавања на Тргу од ћирилице да се ова манифестација бори за очување правих европских, свесловенских, свеправославних вриједности. -Много је посленика, много је оних који желе да ова манифестација опстане, зато је и опструкција некада природна и нормална, јер не бива свјетлости без неке борбе, закључио је свештеник Никола Тодоровић.

Поетско-музички дио програма је отворио пјесник Радомир Уљаревић који је истакао да је манифестација посвећена очувању ћирилице за веома кратко вријеме постигла велики углед. -Трг од ћирилице је за само три године постао једна од најважнијих адреса институција културе, не само у Црној Гори већ и шире, казао је Уљаревић. У прилог обиљежавању 170 година од објављивања Горског вијенца, Уљаревић је говорио и своје стихове посвећене Његошу.

Мр Александар Павловић, професор музике и оснивач етно групе „Ива“ говорио је о музичкој традицији и предању као надахнућу. Павловић је рекао да сви они који желе да се баве музиком могу слободно да крену од српске народне, традиционалне музике, и да ће у том музичком правцу много научити. -Српски фолклор је изузетно богат, како по мелодици, тако и по ритму. У српској музици постоји чак преко 7000 музичких записа који се не изводе, казао је Павловић.

У наставку вечери наступила је етно група „Ива“из Добоја која је најпознатији извођач српске традиционалне музике. Једночасовни концерт у којем је уживала публика али и сами извођачи, започео је химном Светом Сави. У оквиру програма уприличена је и изложба уникатних експоната и антиквитета етно домаћинства „Драгутиновић“ из Бандића.

Овогодишња манифестација „Трг од ћирилице“ програмски ће се базирати на обиљежавање неколико јубилеја: 170 година од штампања Горског вијенца, 1190 година од рођења Светог Кирила Солунског, 580 година од рођења деспота Стефана Лазаревића и 330 година од ослобођења Херцег Новог од Турака.

Повезане вести:

    Херцег Нови: Трг од ћирилице од 2. до 28. августа

Извор: Митрополија црногорско-приморска




Нема коментара:

Постави коментар