11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 8. август 2017.

Земљотрес у Кини, око 100 мртвих, хиљаде повређених

ПЕКИНГ – Земљотрес магнитуде 6,5 погодио је данас централни део Кине, а власти верују да има око 100 мртвих и више хиљада повређених, јавио је АФП.

Асошиејтед прес преноси изјаву локалног званичника да је близу популарног националног парка Ђиужајго погинуло пет туриста, а да је повређено 63 људи. Према информацијама агенције Синхуа у критичном стању је 30 повређених.

Епицентар земљотреса био је 200 километара од града Гуангјуен, на дубини од 10 километара, према подацима америчке агенције за геологију.

Оштећено је око 130.000 кућа, навела је Државна комисија за смањење ефеката катастрофа. Они процењују да је вероватно страдало око 100 људи, а процену заснивају на подацима пописа из 2010. који говоре да у том планинском подручју не живи много људи, али да повређених може бити на хиљаде.

Синхуа преноси да су власти мобилисале младе људе за евакуацију становника погођених подручја а медији преносе да је распоређено више од 600 ватрогасаца. Спасилачке екипе је послао и кинески Црвени крст.

Национални парк Ђиужајго се налази у тешко приступачном делу Тибета и налази се на листи светске баштине Унеско. Спада међу популарне туристичке дестинације и познат је по лепоти својих језера.

Према подацима Синхуе, у парку се данас налазило 38.000 људи.

У земљотресу у провинцији Сичуан у мају 2008. погинуло је скоро 70.000 људи. Тај земљотрес био је магнитуде 7,9. (Бета)

Вучић упутио саучешће Кини

Председник Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу поводом настрадалих у земљотресу који је данас погодио ту земљу.

„Са тугом смо примили вест о настрадалима и повређенима у земљотресу који је погодио Вашу земљу, као и о великој материјалној штети коју је причинио. Становницима кинеске провинције Сечуан, у овим тешким тренуцима, упућујем речи охрабрења и подршку да се изборе са последицама трагичног догађаја”, навео је Вучић у телеграму, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

„Србија је можда мала земља, али је велики пријатељ Кине и, ако можемо да помогнемо у отклањању последица земљотреса, спремни смо да ту помоћ пружимо.

У име грађана Републике Србије и своје име, породицама настрадалих, кинеском народу и руководству изражавам искрено саучешће, а повређенима желим брз опоравак”, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића. (Танјуг)

Дачић упутио телеграм саучешћа

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упутио је данас телеграм саучешћа министру спољних послова Народне Републике Кине Ванг Јиу поводом изгубљених живота у земљотресу који је погодио кинеску провинцију Сечуан. „Дубоко ме је потресла вест о настрадалима и великом броју повређених у земљотресу који је погодио вашу земљу.

Користим прилику да Вама и пријатељском народу Кине, у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје лично име, упутим изразе најискренијег саучешћа”, наводи се у телеграму, саопштило је Министарство спољних послова. У овим тешким тренуцима, дубоко саосећамо са породицама које су изгубиле своје највољеније”, наводи се у телеграму саучешћа шефа српске дипломатије Ивице Дачића. (Танјуг)

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар