11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 27. јул 2017.

Ученици верске наставе награђени боравком на Златибору

Ученици из Епархије врањске који су постигли запажене резултате на епархијском такмичењу из верске наставе награђени су седмодневним боравком на Златибору.

У уторак, 18. јула 2017. године, након доручка и јутарње молитве ученици су имали неколико часова спортско-рекреативне забаве у Авантура парку на Златибору, где су спознали своје психофизичке способности и имали прилику да се опробају у авантуристичким доживљајима.

У поподневним часовима након ручка ученици верске наставе Епархије врањске учествовали су на фудбалском турниру против ученика из Книна и са Косова и Метохије. Кроз игру су остварена нова пријатељства.

У среду, 19. јула 2017. године, ученици су посетили манастир Милешево који се налази у близини Пријепоља на реци Милешевци. У истом су упознати са историјатом поменутог манастира који је подигао краљ Стефан Владислав у првој половини 13. века као своју задужбину, а у којој је и сам сахрањен. Деца су се поклонила ћивоту Светог Саве, одакле су понели благослов кроз помазање светим јелејем које је обавио свештенослужитељ Срђан Ристић. Затим су се ученици поклонили ћивоту са моштима свештеномученика игумана Нестора, убијеног од стране партизана 1941. године, и ћивоту са моштима Светог краља Владислава, ктитору манастира Милешева.

У наставку путовања посећен је манастир Свети Никола у Бањи код Прибоја. Са историјатом поменуте цркве ученике је упознао отац Никола, парох сурдулички, а затим су деца обишла једну од највреднијих ризница Српске Православне Цркве која се налази у самом манастиру. У ризници су видели најдрагоценије предмете старије више од двеста година израђене од белог и позлаћеног сребра.

У четвртак, 20. јула 2017. године, уприличена је свечана приредба у Дому културе у Чајетини приликом које су председник Општине Чајетина г. Милан Стаматовић и г. Милош Стојковић, повереник манастира Хиландара и кординатор целокупне организације, поздравили госте и све учеснике кампа. Као почасни гост омладини се обратио српски књижевник за децу и одрасле Љубивоје Ршумовић. Деца су била одушевљена његовим књижевним стваралаштвом и учествовала су у излагању интересантних прича и шаљивих стихова.

У знак захвалности за боравак на Златибору учесници кампа су се представили музичко-сценским програмом из свог завичаја. Свештеник Срђан Ристић је у име Епископа врањског г. Пахомија заблагодарио на указаном гостопримству деци из Епархије врањске.

У вечерњим сатима деца су била гости на базену „Олимп“ где је одржан програм „Игре без граница“ . Деца су уживала у спортским вештинама учесника из разних градова Србије. На крају ученици су захвалили и власнику базенa г. Марку Кићановићу предивном песмом која одише топлином југа.

У петак, 21. јула 2017. године, после доручка и јутарње молитве посећен је надомак Златибора највећи ски-центар „Торник“. Панорамска вожња жичаром оставила је највећи печат велелепним пејзажима. Одатле су деца уживала у изузетној лепоти овог предела који је прекривен живописним биљем, чистим ваздухом и прелепим ски-теренима. У наставку дана ученицима је обезбеђено купање у базену „Олимп“ и јахање.

У суботу, 22. јула ученици су обишли Стопића пећину у Рожанству и музеј на отвореном Старо село у Сирогојну. У комплексу Старог села налази се црква Светих апостола Петра и Павла из 18. века. Једна од најзнаменитијих и најлепших пећина позната је по својим кадама. Бигрене каде својом специфичношћу представљају заштитни знак пећине и настале су таложењем кречњака. Пећина има импресивни улазни отвор са десне стране. У наставку путовања посећен је музеј на отвореном Старо село у Сирогојну, где их је кустос упознао са непроцењивим духовним верским наслеђем и на тај начин приближио духовно наслеђе и неговање породичног сеоског живота.

У недељу, 23. јула 2017. године, при повратку са Златибора, ученицима је организована посета српских духовних манастира Студенице и Жиче. Ученици су упознати са историјским и културним наслеђем дивних манастира Српске Православне Цркве..

проф. српског језика и књижевности Милица Илић
Извор: Епархија врањска




Нема коментара:

Постави коментар