11111111111111

Претражи овај блог

петак, 28. јул 2017.

У Доњој Горици прослављена слава цркве Св. Кирика и Јулите која је у обнови

На празник Св. Кирика и Јулите у цркви Св. Ђорђа у Доњој Горици у петак ( 28. јула) прослављена је слава гробљанске цркве која је у обнови а посвећана је овим светим мученицима. Свету Литургију је служио  јеромонах Климент, игуман манастира Прасквица, јеромонах Игњатије, игуман манастира Св.Симеона Мироточивог и јереј Миомир Вулевић, надлежни парох.

На крају Литургије пререзан је славски колач у част ранохришћанских мученика Св.Кирика и његове мајке Јулите који су пострадали за вјеру у вријеме Диоклецијановог гоњења хришћана 304. године.

Гробљанска црква Св.Кирика и Јулите у Доњој Горици је древна богомоља која је зубом времена била скоро урушена. Иницијативом и жељом вјерног народа почетком јуна кренуло се у обнову ове светиње.

По ријечима надлежног пароха, оца Миомира благодарећи приложницима и добротворима црква је покривена, зидови фуговани, урађен је под и тротаоар док су унутрашњи зидови фреско малтером припремљени за фрескописање. Завршетак радова и освећење цркве планирано је на јесен.

Нека би Господ молитвама Св. Кирика и Јулите дао снаге обновитељима Храма да он  што прије буде завршен и да у њему  следеће године прославе славу.










Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар