11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. јул 2017.

Празник у манастиру Дивостину

У недељу, 2. јула 2017. године, када Света Црква прославља Свeтог апостола Јуду и Свeтог Јована Шангајског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Дивостину.

Саслуживали су протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протонамесник Срђан Тешић и протођакон Иван Гашић, а литургијски су одговарали Србски православни појци из Београда. Беседом на јеванђелску причу о исцељењу капетановог слуге сабранима се обратио протојереј-ставрофор др Зоран Крстић који је истакао:

-Овај догађај, као и остали које именујемо чудима, излив је милости и љубави Божје, пројава Царства Његовог у историји. Прича говори о човеку који је рањен љубављу према своме слузи и његовом апсолутном поверењу у Господа, што су два стуба на којима почива наша вера. Ми верујемо у Онога ко осећа наше ране, ко је рањен таквом љубављу и ми у односу потпуног поверења остварујемо заједницу са Њим. По тој милости, израженој у многобројним даровима, препознајемо и Светог Јована Шангајског и то је потврда да се Божја милост није ограничила на давне векове, већ да се излива и данас.

-Различити су дарови који су дати појединцима на изградњу Цркве, али је свима нама подједнако дарован највећи дар, а то је света Евхаристија и њена круна - свето причешће, дар којим нам Христос дарује самога себе. Сви остали дарови имају циљ да саберу Цркву у Евхаристију, увиру у њу и представљају сада, у историји, знаке будућег, очекиваног, прижељкиваног Царства Божјег, као пуноће живота, поручио је протојереј-ставрофор др Зоран Крстић.

Преосвећени владика Јован је по заамвоној молитви преломио славски колач породице Борић из Београда, која је након Литургије приредила послужење за све учеснике литургијског сабрања.

Извор: Епархија шумадијска




Нема коментара:

Постави коментар