11111111111111

Претражи овај блог

субота, 10. јун 2017.

Слава Војномедицинске академије у Београду

Слава параклиса Светог Луке Симферопољског при Војномедицинској академији у Београду молитвено је прослављена 9. јуна 2017. године светом Литургијом коју су служили Епископи брегалнички Марко и изабрани нишки Арсеније.

Преосвећенoj господи Епископима саслуживали су протојереј Небојша Тополић, јереји Зоран Керезовић и Василије Војводић, јерођакон Силуан и ђакон Ненад Ристић. Домаћин славе параклиса, уједно и Војномедицинске академије, био је заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић.

Светој Литургији и славском обреду присуствовао је велики број запослених, начелник Војномедицинске академије проф. др Мирослав Вукосављевић, званичници војних и државних структура: др Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, дипломата г. Тома Ђурин, привредник г. Ненад Поповић - ктитор, свештенство, монаштво, као и они који се лече у овој установи.

У параклису Светог Луке Симферопољског редовно се служи света Литургија од Лазареве суботе - 11. априла 2009. године, када је прослављена крсна слава тадашњег Патријарха српског Павла који се налазио на лечењу у Војномедицинској академији. У параклису се чува икона са моштима Светог Луке Симферопољског, донешена из Русије као дар и благослов Патријарха московског и све Русије Кирила.

Одлуком Министарства одбране од 6. маја 2017. године слава параклиса је и слава Војномедицинске академије.

Житије светитеља Луке, Архиепископа симферопољског и кримског

Архиепископ Лука, у световном животу Валентин Феликсович Војно-Јасенецки, рођен је у Керчи 27. априла 1877. године у породици апотекара. Био је знаменити руски хирург и архијереј који је цео свој живот посветио служби Богу и људима и својим изузетним подвизима остао да сија и после свог живота као најсветлији пример професионалнизма и духовне постојаности и данашњем нараштају. Светитељ Лука се упокојио 11. јуна 1961. године и сахрањен је на градском гробљу у Симферопољу.

Године 1966. године Свети Синод Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије донео је одлуку о убрајању архиепископа Луке у свете, као светитеља и исповедника вере. Архијерејски Сабор Руске Православне Цркве је 2000. године убројао Архиепископа кримског и симферопољског Луку међу Руске новомученике и исповеднике. Празнује се 29. маја/11.јуна.






















Извор: Српска Православна Црква
 



Нема коментара:

Постави коментар