11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 5. јун 2017.

Црна Гора званично у НАТО-у

На церемонији у Стејт департменту, делегација Црне Горе предала је инструменте ратификације Северноатлантског уговора подсекретару Томасу Шенону, чиме је та држава формално постала 29. чланица НАТО-а.

Црногорску делегацију предводио је премијер Душко Марковић, а церемонији која је уприличена у Стејт департменту, са почетком у 18 часова (12 по америчком источном времену), присуствовао је и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Подсекретар Томас Шенон рекао је да су на путу уласка Црне Горе сви дали допринос, преноси РТЦГ.

"Обећање о чланству носило је са собом демократске вредности и поштовање владавине права. То је значило да се морају спровести тешке реформе, а управо је то Црна Гора урадила и зато данас постаје чланица. Такође смо захвални што је Црна Гора и преузела финансијске обавезе које чланство доноси", навео је Шенон.

Истакао је да је Црна Гора била поуздан партнер у НАТО мисијама.

"Захвални смо Црној Гори на томе што доприноси и коалицији која се бори против Исламске државе. Црну Гору треба похвалити и што је искористила суверено право да сама бира савезе, иако је било притисака", каже Шенон.

Додао је да приступање Црне Горе шаље поруку региону да су САД посвећене поштовању члану 5 Северноатлантског уговора.

"Врата НАТО-а остају отворена", поручио је подсекретар.

Документ – инструмент приступа – предао је у име Црне Горе министар спољних послова Срђан Дармановић.


Премијер Душко Марковић поручио је да је данашњи датум велики дан за Црну Гору.

"Након 100 година од када смо избрисани с политичке мапе Европе и 11 година од повратка независности, данас постајемо део најмоћнијег савеза у историји. Чланство у НАТО-у значи сталну стабилност за нас и могућност за даљи напредак нашег друштва. Желео бих да захвалим САД на константној подршци уласку наше државе у НАТО", рекао је Марковић.

САД, како је додао, остају посвећене стабилности Балкана, што показује и подршка црногорским евроатлантским интеграцијама.

Марковић је и захвалио генералном секретару Јенсу Столтенбергу на сталној подршци уласку Црне Горе у Алијансу.

"Верујемо и да је ово историјски дан за НАТО. Овим се показује да врата Алијансе остаје отворена. Од данас, савезница смо која ће уживати бенефите колективног система безбедности", истакао је црногорски премијер.

Имао је поруку и за грађане Црне Горе.

"Ујединимо се и направимо Црну Гору земљом чији ће грађани боље живети. То дугујемо пре свега себи, али и нашим савезницима. Нека је вечна Црна Гора и наше савезништво", навео је Марковић.

Црногорска застава ће се први пут завијорити испред седишта НАТО-а у Бриселу 7. јуна.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже да посвећеност савезу остаје јака у свим чланицама.

"Данас Црна Гора приступа савезу и седи са нама за столом с једнаким правима. Црна Гора доноси храброст и посвећеност свог народа у НАТО, што је и показала у мисијама у којима смо учествовали", рекао је Столтенберг.

Нагласио је да је приступање добро за стабилност Црне Горе, али и Балкана.

"Улазак Црне Горе шаље сигнал другим земљама да, уколико се посвете реформама, могу постати чланице", навео је Столтенберг.

На крају је обраћање завршио на црногорском: "Добро дошла, Црна Горо."

Из владе у Подгорици је саопштено да је црногорска делегација јуче отпутовала у Вашингтон. Марковић ће се током боравка у САД састати са потпредседником Мајком Пенсом.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар