11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 4. мај 2017.

У манастиру Војловици прослављен Свети Николај Жички

Дан када наша Црква празнује Светог владику Николаја Жичког и Охридског свечано је прослављен народним сабрањем у манастиру Војловици, надомак Панчева.

Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ банатски г. Никанор уз саслужење архијерејског намесника панчевачког протојереја-ставрофора Радослава Радмановића, пароха панчевачког протојереја Бојана Кошанина, пароха старчевачког јереја Недељка Санчанина, пароха омољичког јереја Срђана Шарића и протођакона Игора Станковића из Вршца.

За певницом су појали јереј Жељко Младеновић, парох у Панчеву, и ђакон Ненад Савић из Панчева, а Апостол је прочитао г. Владимир Пурковић, свршени богослов.

У току свете Литургије проповедник јереј Срђан Шарић је подсетио на лик Светог Николаја Српског: -По мишљењу Преподобног оца Јустина Поповића нема Србина православца и светитеља који се тако лако може упоредити са Светим Савом до самог владике Николаја. Његов пут је био пут апостола који просвећује свој народ и за њега подноси сваку жртву. Свети Николај Жички као какав српски Давид по кротости и српски Соломон по мудрости, гласноговорник попут пророка Илије, а опет благ попут Спаситеља нашег Исуса Христа, светило је нашем народу на путу спасења.

На крају свете Литургије епископ Никанор је благословио жито и преломио славски колач кумова овогодишње славе г. Радосава и гђе Јадранке Урошевић. Потом се владика Никанор обратио верном народу поуком љубави и истакао везу манастира Војловице и Светог Владике Николаја Охридског и Жичког: -Владика Николај је провео последње дане у Отаџбини управо у овој војловачкој светињи. Наиме, после немачке окупације владика Николај је интерниран у манастир Љубостињу, а касније је премештен и заточен - са патријархом српским Гаврилом - у манастиру Војловици. Из овог манастира Немци су их 14. септембра 1944. године одвели у злогласни логор Дахау. Стога је Светог владику Николаја са правом можемо назвати Охридским и Жичким и Војловичким, јер је у овој светињи узносио своје молитве Богу за спас нашег народа, поручио је владика Никанор и додао:

-Свети Владика Николај је био проповедник Васкрслог Христа, а Васкрсење Христово је победа која разгони таму и страх, јер као што поручује Свето Писмо: Ако је Бог с нама, ко ће против нас? Поготово када је са нама Васкрсли Господ, Бог који васкрсава и спасава.

Извор: Епархија банатска




Нема коментара:

Постави коментар