11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 7. мај 2017.

Прослављена храмовна слава цркве Светог Ђорђа у Стијени Пиперској на Задољу

Ова духовна светиња народу је била симбол слободе и непокорности у вјековној борби за слободу и из поштовања према нашим прецима, духовној традицији и обичајима нашег народа поносни смо што се лијепа традиција зборовања враћа у овај крај преко овог зборног мјеста – казао је Савић Божовић

Храмовна слава Цркве Светог Ђорђа у Стијени Пиперској на Задољу окупила је бројне Пипере, али и њихове госте који су на ово живописно мјесто стигли из разних крајева како би традиционално обиљежили Ђурђевдан.

Свету литургију служио је свештеник Момо Раичевић, а присуствовале су и монахиње Манастира Ћелија Пиперска. Овогодишњи домаћин славе Савић Божовић, са братом Славком и рођацима Срђом, Сретеном и Тодором, пожелио је гостима добродошлицу подсјетивши на историју цркве, овога краја и знамените личности.


– По предању, ова црква је најстарији духовни, историјско-културни споменик у Пиперима. Потиче из доба Немањића, а у овом изгледу обновљена је 1838. године, јер је претходно рушена у походима Махмут-паше Бушатлије. Својевремено је овај храм био најопремљенији, између осталог и разноврсном библиотеком за вријеме Зетске бановине. Иконостас цркве је поклон Митрофана Бана и састоји се од 16 икона урађених у златотехници са металним подлогама, аутора чувене браће Ђиновски, познатих иконосликара – казао је Савић Божовић, истичући да је ова духовна светиња народу била симбол слободе и непокорности у вјековној борби за слободу.

– Из поштовања према нашим прецима, духовној традицији и обичајима нашег народа, због братске слоге, вјере, заједништва и свих људских врлина, поносни смо што се лијепа традиција зборовања, окупљања и упознавања враћа у овај крај преко овог зборног мјеста – казао је Савић Божовић у надахнутом говору.

Замјеник предсједника Црквеног одбора Томислав Новељић нагласио је да се скупови пред Црквом Светог Ђорђа одржавају од 2013. године, што је прерасло у традицију.

– Скупови се одржавају откад је Црква обновљена и приведена намјени, а организатори су сваке године различита стијенска братства – појаснио је Новељић.


Један од млађих учесника скупа Димитрије Божовић није скривао задовољство посјетом.

– И ми млади већ неколико година баштинимо традицију својих предака, склапамо нова познанства са рођацима и племеницима. Пратимо обичаје цркве, баш као што су то чинили наши стари – истакао је Димитрије Божовић.

Пиперима је у госте дошао и књижевник са Жабљака, Шаранац, Милан Анђелић.

– Дошао сам на Задоље, прије свега да обиђем једно јуначко и прослављено мјесто, у којем је живио Савић Радојев Божовић, велики црногорски јунак. Ту је његово кућиште, коме сам хтио прићи. Надам се да ће Пипери и то обновити. Овдје боравим први пут и одушевљен сам. Утисци су заиста сјајни. Био сам и на извору Дубовик с кога сам пио изврсну хладну воду, па сам му и стихове посветио – казао је Анђелић.

Он је прочитао и неколико својих пјесама посвећених овом питомом крају.

Домаћин славе за наредну годину биће Веселин Стеванов Марковић са браћом.

А. Ћ.

Извор: Дан / Mитрополија црногорско-приморска
 

Нема коментара:

Постави коментар