петак, 26. мај 2017.

Александријски патријарх: Украјинске власти под маском закона покушавају да манипулишу Црквом

Александријски патријарх Теодор II упутио је оштру критику украјинским властима због два нацрта закона који су предложени за разматрање у Врховној Ради и којима се ограничавају права Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата, пише Интерфакс.

„Овим активностима украјинске владе кад она под маском законитости покушава да манипулише Православном Црквом и да је потчини државним и политичким интересима грубо се крши законити и дугогодишњи принцип верске слободе,“ – каже се у посланици Теодора II патријарху Кирилу.

По речима Александријског патријарха поменута законодавна иницијатива такође противречи Европској конвенцији о људским правима и крши већину њених одредаба.

„Држава не може да усваја законе о Цркви како јој се прохте и без учествовања саме Цркве, и то у земљи која тврди да поштује европске вредности и која из све снаге жели да се повеже с главним европским институцијама,“ – каже се у посланици.

По мишљењу патријарха руководство Украјине треба да заузме неутралан став, „а не да се поводи за неодговорним националистичким круговима понашајући се на начин који не приличи истински европској држави“.

Са руског Марина Тодић
Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар