недеља, 07. мај 2017.

Почаст невиним жртвама НАТО агресије у Нишу

Ниш – Пуних 18 година од бомбардовања наше земље тешко је разумети зло које су исказале силе НАТО-а. Још теже је схватити страховит злочин над нашим народом и зато овде и на овом месту у Нишу постављамо само једно питање – каква су то претња светским моћницима у спровођењу права и демократије били трудница и њена нерођена беба, невина деца и цивили да би нас бомбардовали и уништавали више од два и по месеца. Зато се зло над небом Србије у пролеће 1999. године никада неће заборавити.

Овим речима се обратио присутним грађанима Ниша на комеморативном скупу поводом Дана сећања на невине жртве државни секретар у Министарству за рад, запошљавање борачка и социјална питања Драган Поповић.

На скупу су начелник Нишавског округа др Александар Цветковић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник Скупштине града Раде Рајковић, као и представници Војске, полиције, бројних удружења учесника рата и ратних ветерана и чланови породица и пријатељи страдалих од 24. марта до 10. јуна 1999. године, положили цвеће и венце. Поводом Дана сећања свештенство Нишке епархије одржало је помен невино страдалим крај спомен-обележја.

Током агресије НАТО-а у Нишу је животе изгубило 56 људи, а преко 250 их је било повређено. Многи су остали тешки инвалиди. Град је претрпео највеће људске жртве у Србији током бомбардовања, али и непроцењиву материјалну штету током пролећа 1999. године. На Ниш је поред небројено много ракета и авионских пројектила бачено и преко 400 контејнера с хиљадама касетних бомби, забрањених свим међународним конвенцијама о ратовању. Од „наранџастих убица” само на овај дан, 7. мај, у центру града недалеко од Градске тврђаве, главне аутобуске станице и највеће градске пијаце и испред Универзитета у Нишу, али и сутрадан 8, и пет дана касније 12. маја поред Клиничког центра и Спортске хале, животе је изгубило двадесеторо грађана, међу којима је била и млада жена у деветом месецу трудноће.

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар