петак, 28. април 2017.

Храм Свете Петке у Грчици (ВИДЕО)Парохијска Црква Преподобне мајке Параскеве: Градња једнобродног храма је започета 1996. године према пројекту Стојка Грубача из Бање Луке. Темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 27. октобра 1997. године. Храм је саграђен од ситне цигле, димензија 24 х 12 m, покривен је бакром и има куполу и два звоника са три звона. Храм је осветио Епископ Василије 8. августа 2004. године.

Црквена умјетност: Храм није живописан. Иконостас је израдио Растко Шундић из Аранђеловца. Иконе је осликао Петар Билић из Београда.

Црквени и културни живот: При храму постоји Хор Свете Петке основан 2001 године под диригенстским вођством Бранислава Поповића.
Коло српских сестара дјелује од 2000. године и броји 12 чланова. Њихов рад се базира на хуманитарним акцијама. Светосавска омладинска заједница је основана 2002. године и окупља омладину ове парохије.

Матичне књиге: Воде се од 1996. године.

Црквене зграде: Поред храма се налази објекат са канцеларијама Управе парохије и простором за продају и паљење свијећа, а саграђен је 2008. године.

Гробља: Гробље Доња Брка.

У порти храма налази се споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. године, који је подигла Црквена општина у сарадњи са Борачком организацијом.

Свештенство: Драган Ћирковић (од 1996), Предраг Ћирковић (од 2009).

Ктитори, приложници и добротвори: Кум храма приликом освећења био је Миодраг Буквић, кум крстова Живан Илић, кум звона Никола Ристић, кум темеља +Српко и Цвијета Стевановић

Извори и литература: Исказ протојереја-ставрофора Драгана Ћирковића од 31. децембра 2012. године.

Извор: Црквена Општина Грчица (Епархија зворничко-тузланска)

Нема коментара:

Постави коментар