четвртак, 30. март 2017.

Патријарх Кирил: Друштву су потребна квалитетна уметничка дела о новомученицима

Без обзира на то што је данас доступно обиље информација о новомученицима, квалитетних уметничких дела о њиховом подвигу још увек нема довољно, рекао је патријарх Кирил.

На седници Коморе брижника за доделу патријарашке књижевне награде поглавар је 28. марта истакао да „нажалост, данас видимо мали број значајних књижевних дела о новомученицима и уопште о људима који су пострадали за време прогона, иако је отворен приличан број одговарајућих документарних материјала,“ преноси сајт Патриархија.ru.

Убеђен сам у то да су друштву потребна дела из којих би нешто могло да научи, а која су истовремено морално проверена и у којима се на приступачан начин говори о овој историјској епохи, - изјавио је поглавар.

По речима свјатејшег патријарха важно је „да се појаве и вредне књиге које говоре о служењу Руске Православне Цркве у прошлом веку“.

Истакавши да је савремени читалац „мање или више добро“ упознат с именима великих војсковођа и јунака патријарх Кирил је приметио да исти овај савремени читалац „много мање зна о делатности људи који су дали огроман допринос очувању вере и духовне културе наше земље у тешким годинама прогона“.

— А и то су јунаци! И њихово јунаштво је још веће због тога што нису умрли наочиглед десетина, стотина, па чак и хиљада људи, већ су гинули у затворима не надајући се да ће истина о њиховој мученичкој смрти икад бити откривена, - додао је он.

Зато је, по мишљењу првосветитеља, „веома важно да се појаве квалитетна уметничка дела у којима би био описан подвиг новомученика, како би савремени читалац могао да схвати и дубину, и значај њиховог страдања за нас, који живимо у друго време“.

Са руског Марина Тодић
Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар