11111111111111

Претражи овај блог

среда, 29. март 2017.

Прва канонска посета парохији на Еланори

У Недељу средопосну, верни народ Њукасла и Хантер Долине сабрао се у храму Светог Наума Охридског Чудтоворца да дочека свог архијереја и да са њим смерно Богу молитву узнесе.

Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан по први пут од свог устоличења посетио је најсевернију парохију у држави Нови Јужни Велс и том приликом служио свету архијерејску Литургију у скромном храму Светог Наума који је био премали да прими сав верни народ који се окупио око свог архијереја. Саслуживали су архимандрит Петар (Радуловић), јереј Далибор Павловић и протођакон Петар Мракић.

На светој Литургији одговарала је певница која је била сачињена од хора храма Светог кнеза Лазара из Александрије предвођеног диригентицом гђом Драганом Милановић, г. Петра Рајића из храма Светог Николе из Блектауна као и певнице храма Светог Наума Охридског.

Током Свете Литургије се осећала благодат и присуство Духа Светога, и као да су се речи Светог Владике Николаја, из његове духовне лире, оствариле да се могло осетити како се земља узвисила а небо се снизило. Владика Силуан је поред душекорисних речи у беседи на Јеванђеље напоменуо и указао на силу и снагу вере као основу нашег хришћанског живота. А у таквом благодатном расположењу посебна је радост била видети велики број причасника који су своју веру и молитву запечатили пре свега исповешћу а затим и причешћем светим тајнама.

Радост је такође велика била присутна међу верним народом јер је Преосвећени Владика са собом донео делић моштију Светог Јустина Ћелијскога. Народ је имао благослов да се поклони и да целива свете мошти.

Након свете Литургије заједничарење је настављено у Црквеној сали уз послужење које су припремиле вредне сестре окупљене у Колу српсих сестара Мајка Југовића. Заједничарењу у Црквеној сали придружила се и делегација браће из руске цркве Светог Николаја из Њукасла предвођена свештеником Џејмсом Карлесом. Сабрању су такође присуствовали и гости из Сиднеја као и Централне Обале.

Током заједничарења јереј Далибор је у име парохије и Црвене општине уручио икону Светога Наума као скромни поклон епископу Силуану у знак молитвеног сећања на прву канонску посету скромној заједнци у Њукаслу.  Захваљујући на дару који му је уручен, епископ Силуан се обратио верном народу речима љубави нагласивши да је дужност Епископа да се моли за све и брине о свима и да никада не остави стадо своје као што је и дужност верног народа да се окупља око свог Епископа на молитви у Цркви Бога Живога и да само тако се чини нераскидиво јединство - јер је Бог један и једна је Црква, један је Свети Сава и једно је светосавље.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска




Нема коментара:

Постави коментар