11111111111111

Претражи овај блог

среда, 22. март 2017.

Поновљени напади на српске храмове у Даламцији

Оскрнављене цркве у Кричкама и Миочићу код Дрниша. Обијена Богородичина црква у Медвиђој.

Православне светиње у дрнишком крају изнова су изложене ноћним насилничким поступцима непознатих починилаца. По трећи пут у једномјесечном раздобљу, у ноћи између 20. и 21. марта 2017. године, изгредници су оскрнавили православне светиње и обили цркве Светог великомученика Георгија у Кричкама и Светог Јована Крститеља у Миочићу код Дрниша.

Овај чин уперен је против вјерујућег православног народа, а настојања полиције у Дрнишу да се разоткрију и казне починиоци још нису уродили очекиваним резултатима. Сваки хришћанин треба да осуди овај поновљени и објелодањени вандалски чин, да се све учини како би се његовала од Бога дарована слобода човјека и уважавала вјерска осјећања православних на дрнишком подручју.
Ни овај пут провалници нису опљачкали православне светиње, нити оскрнавили иконе и предмете храмова, те се неизбјежно намеће питање мотива непознатих насилника. У молитви и миру наставићемо пост у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу и молити се Господу да уразуми насилнике и упути их на хришћанске врлине, како би најзад престали да скрнаве наше светиње.

Дана 19. марта 2017. године примјећено је да је обијена црква Рођења Пресвете Богородице у Медвиђој. Надлежни свештеник је одмах обавијестио полицију која је убрзо изашла на терен и извршила увиђај. Јужна врата на цркви су проваљена при чему је начињена материјална штета. Црква рођења Пресвете Богородице је у фази обнове и тренутно се у њој налази дио грађевинског материјала од кога ништа није отуђено. Ово је још један у низу немилих догађаја који се дешавају у Eпархији далматинској и седми храм обијен у последњих мјесец дана. Надамо се да ће починиоци овог недјела бити откривени и санкционисани.

Извор: Епархија далматинска




Нема коментара:

Постави коментар