11111111111111

Претражи овај блог

петак, 24. март 2017.

Завршетак рестаурације Светог Гроба

-Нека нестворена светлост која блиста од овог Светог Гроба све нас просветли, и нека би Христос истинити Бог наш, који је васкрсао из мртвих, спасао нас и донео нам мир, поручио патријарх Теофил.

У среду, 9./22. марта 2017. године, одржана је свечаност поводом завршетка обнове кувуклије, Светог Гроба Господњег. Овај пројекат је почео пре годину дана на иницијативу Јерусалимске Патријаршије, а у договору са другим хришћанским заједницама - фрањевцима и Јерменима.

Истраживање и рад је обавио интердисциплинарни тим Националног техничког универзитета у Атини, а пословима је руководила проф. Антонија Моропулу. Овој свечаности су присуствовали: Његова Све-Светост Васељенски Патријарх Вартоломеј, који је такође раније посетио Његово Блаженство у Патријаршији; премијер Грчке г. Алексис Ципрас, представници Владе Израела, министри грчке Владе; гђа Мика Ертегун, комесар Фонда светског споменичког наслеђа; донатори пројекта; представници Свете Горе, Митрополит Месогеје и Лавреотике г. Николај; чланови Братства Светог Гроба, на челу са игуманом, Патријархом јерусалимским Теофилом.

Свечаност је отпочела певањем васкршње стихире Ангел вопијаше Благодатњеј... од стране хора при Пресветом храму Васкрсења Христовог предвођеног архимандритом Аристовулом, после чега је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски одржао поздравно слово у коме је између осталог нагласио:

-Славимо свето име Господа нашег Исуса Христа због добре сарадње Грчке Патријаршије, фрањевачке Кустодије и Јерменске Патријаршије, које учествују у дјаконији ове светиње. Захваљујемо на заједничком сведочењу са нашим братским хришћанским заједницама, које такође користе ово богослужбено местоу, као и нашој браћи и сестрама из великих аврамовских религија, из којих многи, као верници, овде долазе као поклоници. Све ово показује да ова обнова Светог Гроба има екуменски значај за целу људску породицу, јер је ово место које спаја људе свих народа, свих националности и свих култура, а то је очигледан доказ тога да сви потичемо од истог рода и делимо заједничку судбину. Ова рестаурација Светог Гроба није само поклон нашој Светој Земљи, него и целом свету.

-Слога показана у овој обнови мора бити инспирација за народе нашег региона, посебно у време када се наш свет пролази кроз неслућене тешкоће и конфузију. И ово јединство циља мора бити знак наде за будуће нараштаје, који ће са своје стране бити позвани да пружају духовно руковођење и смернице. Кроз векове је Свети Гроб је био у срцу јерусалимске непрекидне мисије и молимо се да Свети Гроб може увек давати духовну храну идентитету Јерусалима као заједничког дома васцелог човечанства, поручио је патријарх Теофило и додао:

-Користимо ову благословену прилику да изразимо захвалност братству фрањевачке Кустодије и Његовом Блаженству Патријарху јерменскому, као и апостолском администратору Латинске Патријаршије, на непроцењивој братској сарадњи која је имала за плод данашњу обнову. Благодаримо на присуству међу нама Његове Светости Патријарха Вартоломеја и Његове Екселенције Премијера Грчке, других друштвених и политичких представника, као и гостима који су одавде и онима који су из целог света дошли да с нама обележе овај догађај. Такође, морамо захвалити свима онима чији су финансијски прилози, како велики тако и мали, допринели провођењу овог пројекта. Желели бисмо да поменемо посебно Његово Величанство Краља Хашемитске Краљевине Јордана Абдулаха II, који је био први донатор овог пројекта, као и Његову Екселенцију Председника Махмуда Абаса. Такође захваљујемо на великодушности гђи Мици Ертуган и г. Џеку Ширу из Светског фонда  споменичког наслеђа. Дубоко смо захвални Егејској авиокомпанији на несебичној помоћи. Такође изражавамо своју дубоку захвалност професорки Моропулу и њеном тиму са Националног техничког универзитета у Атини, који је обавио овај деликатан и компликован пројекат, а изведен је на професионалан начин. Желимо да изразимо захвалност и National Geographic Society на њиховој улози у документовању различите фазе реновирања. Нека нестворена светлост која блиста од овог Светог Гроба све нас просветли, и нека би Христос истинити Бог наш, који је васкрсао из мртвих, спасао нас и донео нам мир...

Уследили су говори кустоса Свете земље оца Франческа Патона, Патријарха јерменског у Јерусалиму Његовог Блаженства г. Нурана, као и бившег кустоса Свете земље а сада латинског апостолског администратора оца Пјера Батисте Пизабале.
Говорио је и Његова Све-Светост Васељенски Патријарх г. Вартоломеј. Проичитана је порука папског изасланика кардинала Леонарда Сандрија и јерменског Католикоса Патријарха г. Карекина.

На крају свечаности званице су прешле у Патријаршију, где је Његово Блаженство одржао говор и представио координатора пројекта проф. Антонију Моропулу, која је на екрану приказала техничке аспекте пројекта.

У настаку свечаности, Његово Блаженство је одликовао г. Ивана Савидиса највишим орденом Јерусалимске Патријаршије, Великим крстом Светог гроба, а власнике Егејске авиокомпаније г. Теодороса и г. Евтихија Василакиса орденом Великог заповедника Реда витезова Светог Гроба.

Свечаност је завршена говором премијера Грчке г. Алексиса Ципраса. У наставку је приређена трпеза љубави.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)




Нема коментара:

Постави коментар