петак, 10. фебруар 2017.

У Белгији почело чиповање радника

Једна белгијска фирма почела је чиповање запослених. Уграђивање није обавезно, а послодавци наводе да је реч о идеји једног од радника, пошто су многи губили своје идентификационе картице.

Једна фирма у Белгији, специјализована за дигитални маркетинг, позвала је запослене на добровољно уграђивање чипова.

Тим Пауелс из компаније „Њуфјужн“ сматра да је то као кључ који нико не може да изгуби.

„Зато смо се и одлучили на то. Наши запослени су стално губили своје службене картице. Зато је један од њих добио идеју за усађивање идентификације“, каже Пауелс.

Захваљујући маленом импланту, величине зрна пиринча, обезбеђена је поуздана лична идентификација, која на пример омогућава пролаз кроз бројна врата у пословној згради. Или приступ рачунару.

„Ако размишљате о здрављу, супер би било да неко може да вас идентификује. Рецимо, замислите да имате саобраћајну несрећу. Медицински тим би одмах могао да одреди да ли сте донор органа или која вам је крв потребна. Ту су и природне катастрофе или друго. То је добар начин да се неко идентификује“, објашњава један од запослених предности уградње чипа.

Чип се специјалним шприцем убацује у простор између палца и кажипрста. Мишљења су подељена. Једни не виде ништа лоше у чиповању, други су оштри противници таквог зближавања са технологијом.

Уграђивање чипа раднику отварање Пандорине кутије
Међутим, многи стручњаци за радно право, тврде да је, на темељу Повеље о основним правима Европске уније, овакав поступак недопустив. „Овај чип је Пандорина кутија која омогућава послодавцу праћење запослених, колико времена проводе изван својих канцеларија, колико пута дневно одлазе у тоалет, колико пута изађу на цигарет паузу. Могли би се извући статистички подаци о ефикасности радника“, наводи Алекси Дусвеф из Лиге за људска права.


Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар