11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 20. децембар 2016.

Непозната лица исекла црквене катанце на храму Христа Спаса у Приштини и поставила нове - СПЦ онемогућен приступ

Након јучерашње свете Литургије у храму Св. Николаја Чудотворца Епископ Рашко-призренски покушао је да посети заједно са мањом групом свештеника и верника још незавршени храм Христа Спаса у центру Приштине. Међутим, приликом покушаја да уђу у храм, који se са околном парцелом у катастру општине Приштина води као имовина СПЦ, нађено је да су катанци  на цркви промењени, чиме је правном власнику (СПЦ) онемогућен улазак у храм.

Будући да је реч о отвореном акту правног насиља, спречавања слободе приступа имовини и слободе вероисповедања, Епархија Рашко-призренска поднела је кривичну пријаву полицији у Приштини са захтевом да се хитно спроведе истрага ко је и на основу којег права променио катанце на цркви. Епархија инсистира да јој се омогући несметан приступ овом храму и његова заштита од скрнављења коме је храм годинама изложен. Непозната лица која су исекла постојеће катанце и поставила своје то су учинила без икакве консултације са СПЦ и са Комисијом за имплементацију у којој поред СПЦ и два косовска министарства учествују и шефови мисија ЕУ и ОЕБС-а на Косову и Метохији.

Епархија је већ обавестила јавност да је након подметања пожара у октобру месецу ове године Епископ Теодосије са свештенством и монаштвом организовао чишћење храма и постављање нових брава како би се спречио неовлашћен приступ и скрнављење овог објекта. Том приликом општина Приштина је послала своје инспекторе са захтевом да се чишћење заустави због тога што Црква наводно поступа противно закону. Инспектори нису имали судски налог и поступали су противно законским регулативама, због чега је Епархија Рашко-призренска тражила од надлежних међународних институција да јој се омогући слободан приступ храму и гарантује слобода вероисповедања у њеним објектима.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовоско - метохијска

Нема коментара:

Постави коментар