11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 28. мај 2019.

НЕКЕ МАЛО ПОЗНАТЕ ЧИЊЕНИЦЕ У ВЕЗИ СА ЈОГОМ

Око јоге постоји јако много измишљотина. Главна измишљотина која је врло укорењена је да је јога врло корисна за здравље. Чињенице показују да то не одговара стварности.

Осамдесетих година прошлог века у Индији је спроведен први, свеопшти здравствени преглед становништва и занимљиво је да су резултати показали да јогини, то јест, људи који су јоги посветили цео свој живот живе у просеку мање од становника Индије и страдају од гомиле болести, на пример, утврђено је да имају катаракту зато што се фокусирају на сунце, имају проблеме са зглобовима, артритисе и артрозе због честог заузимања дуготрајних неприродних положаја. Јогини страдају од великог броја обољења горњих дисајних путева, гастроинтестиналног тракта пошто сваки дан врше клизме, испирају посебним растворима носну дупљу. На тај начин слузокожа носа, желудца и црева бива практично уништена. Показало се да јако пуно јогина, иако дају завете безбрачности, болује од полно преносивих болести. Јогини који не желе да се предају блудној страсти врло често себе подвргавају кастрирању на најужасније начине.

Што се тиче оздрављујуће праксе јоге, то је прилично сумњиво. Чак што се тиче и чисто физичке стране. Јер, да поновим, многи говоре: ‘Да, јога је нешто индијско, туђе нама и несхватљиво, али помало физичких вежби је могуће’. Сећам се да сам једном у возу имао сапутнике у вагону, световни људи са којима сам разговарао током пута. Испоставило се да су они практиковали јогу, један од њих ми је рекао да је њен иструктор Рускиња која се врло темељно бави тим и говори: ‘Мислим да је због свега тога полудела’, његова сапутница се сложила са закључком да темљно бављење јогом доводи до психичких поремећаја али су притом обоје били уверени да је могуће по мало бавити се јогом. Ако се помало баве, биће све у реду. Рекло би се ако нешто у својој савршеној варијанти доводи до тога да већ они сами сведоче као о нечему што не би желели да достигну, тешко да ће и у малим дозама тако нешто бити од користи.

Волео бих да цитирам жену која је Индијка по националности, Христина Мангала Фрост. Она се родила у тој традицији, од детињства је упила сву праксу јоге, затим је примила хришћанство, на почетку протестантизам, затим Православље и сада већ другим очима гледа на све то, већ као човек који све то познаје изнутра. Она такође упозорава, посебно на то да чак чисто физичке вежбе јоге могу да нанесу штету посебно ако човек већ поседује одређена обољења. Цитирам: ‘ Ако имате проблем са крвним притиском морате избегавати неке положаје. Постоје положаји који стимулишу штитну жлезду и ако имате било какве проблеме са њом, ови положаји вам могу наштетити. Неки тешки положаји, као стајање на глави смеју да се раде само кратко време, јер ако се одржавају предуго то такође доводи до проблема, повређују се танки крвни судови мозга, долази чак и до делимичне повреде мозга’. Ово сведочи особа која је била унутар те традиције, да чак и чисто физичке вежбе нису безопасне. 

Извор: Манастир Подмаине

Нема коментара:

Постави коментар