11111111111111

Претражи овај блог

среда, 21. децембар 2016.

Свети Николај Мирликијски прослављен у Крушевцу

Свету Литургију служили архијереји загребачко-љубљански Порфирије, бачки Иринеј, врањски Пахомије и крушевачки Давид.

У навечерје Никољдана, у Саборном храму Светог Георгија у Крушевцу свечано празнично дденије служио је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид. Саслуживали су архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светог Луке у Бошњанима, и протођакон Јован Миленковић.

Појали су свештеници, теолози и богословци овог храма. На великом славословљу Епсикоп је освештаним уљем помазао и благословио присутне вернике и честитао им празник Светог оца Николаја Мирликијског Чудотворца.

На Никољдан, крсну славу Епископа крушевачког г. Давида, литијским входом од Епископског двора до Саборног храма допраћени су архијереји: Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Епископ бачки Иринеј, Епископ врањски г. Пахомије и Епископ крушевачки г. Давид. Свето Јеванђеље на целивање архијерејима принео је архимандрит Прокопије (Тајар) при изласку из Епископског двора. На светој Литургији саслуживали су архимандрит Јован (Радосављевић), дугогодишњи професор Призренске богословије, јеромонаси, свештеници и ђакони из више епархија Српске Православне Цркве.

Началствовао је домаћин, Епископ крушевачки г. Давид, а надахнуту беседу по прочитаном светом Јеванђељу изговорио је митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије. Ангелским гласовима на Литургији појао је хор Свети кнез Лазар при храму Лазарици.

Славски колач је освештан и преломљен на крају свете Литургије, а пригодним словом Епископ бачки г. Иринеј је честитао крсну славу домаћину и архипастиру, епископу Давиду.

Верници и парохијани као и гости епископа Давида испунили су Саборни храм Светог Георгија да би литургијски прославили Светог оца Николаја и своме оцу и архијереју честитали крсну славу са жељом да дуго пастироначалствује повереним му стадом словесних оваца у љубави, здрављу и радости.

Извор: Епархија крушавачка




Нема коментара:

Постави коментар