11111111111111

Претражи овај блог

петак, 2. децембар 2016.

Владика Атанасије (Јевтић) посетио Словачку

Преосвећени г. Атанасије, умировљени Епископ захумско-херцеговачки, посетио је од 26. до 30. новембра 2016. године источну Словачку.

Као духовно чедо Преподобног Јустина Ћелијског, који је 1929/30 године био на мисији у овим пределима, владика Атанасије је обилазио светиње где је и Свети Јустин боравио и упознао се са овдашњим верним народом. Главни повод Владикине посете била је прослава 90-годишњице повратка становника села Осадне у православље после 200 година трајеће Ужгородске уније са Римом. Тамо је владика Атанасије служио свету Литургију са поглаваром Православне Цркве Чешких земаља и Словачке, Блажењејшим митрополитом г. Растиславом.

Песмом на српском језику поздравио га мали Јустин, који носи име по Светом Јустину Ћелијском, пошто се родио по молитви његових родитеља на Авином гробу. Испод цркве у костурници Владика је служио мали помен за 1025 војника пострадалих у Првом светском рату. Владика Атанасије је посетио и многе цркве у којима је проповедао и поклонио се словачким светињама. Посетио је скит покојног игумана Игнатија (Чокине) који се вероватно лично знао и са Преподобним Јустином, пошто је неко време боравио у манастиру Преподобног Јова Почајевског у Ладомировој, који Свети Јустин помиње у својим записима са путовања овим пределима. И игуман Игнатије је живео светим животом и поштовање у народу ће ускоро и њега унети у календар светитеља Православне Цркве. Владика Атанасије се наравно поклонио и у цркви овог бившег манастира, где је у то време радила штампарија за сав руски загранични свет. Одавде су после Другог светског рата отишли монаси у садашњи манастир у Џорданвилу у Америци и у Минхену у Немачкој. Недалеко се родио и бивши првојерарх Руске Заграничне Цркве митрополит Лавр.

Владика је служио свету Литургију у капели Светог Јована Богослова у семинару (интернату) за студенте Православног богословског факултета у Прешову, где је одржао предавање о Светом ави Јустину. На факултету је 30. новембра 2016. године одржао предавање на тему Христос - земља живих.

прот. Петер Сорока





















Извор: Српска Православна Црква

Нема коментара:

Постави коментар