11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 29. децембар 2016.

Жива Црква у Славонији

Сjедница ЕУО Епархије славонске. Материце у Пакрацу. Посјета делегације из Републике Србије. Посјета градоначелнице Пакраца. Никољдан у Славонији.

Након свете Литургије, коју је по благослову Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована о празнику Светог мученика Евстатија и Светог Гаврила, Патријарха српског, 26. децембра 2016. године у параклису Благовjештења Пресвете Богородице у Пакрацу служио јереј Огњен Тенџерић, парох новоградишки, у сали Владичанског двора одржана је четврта овогодишња редовна сjедница Епархијског управног одбора Епископије славонске.

У присуству свих чланова, након прочитане молитве и поздравне бесjеде предсjедавајућег Преосвештеног Владике г. Јована, ово управно тијело разматрало је редовно темо из живота и рада Епископије славонске и подручних Црквених општина и парохија. Нарочит акценат стављен је на предмет понуде локацијског земљишта за подизање храма у Новој Градишци, као и осталих питања око земљишно-правних предмета и поступака који се воде са надлежним државним институцијама око поврата црквене имовине.

Усвојени приједлози и одлуке ове сједнице прослијеђени су Патријаршијском управном одбору Српске Православне Цркве на даљи благослов и одобрење.

У другу недјељу пред празник Рождества Христовог - Божић, 25. децембра 2016. године у параклису Благовјештења Пресвете Богородице, у капели Владичанског двора, свечано је прослављен празник Материца.

Уз саслужење пароха пакрачког протојереја-ставрофора Ђорђа Теодоровића са гостима и вјерним народом, свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика пакрачко-славонски г. Јован.

Честитајући овај празник и појашњавајући ријечи прочитаних одјељака из Светог Писма, архипастирском бесједом о значају хришћанског поста и подвига у следовању Христових заповјести, окупљеним вјерницима обратио се Преосвештени Владика. Након удијела у светим Даровима, по свршетку свете Литургије, Владика је са вјерницима и клиром Епископије још неко вријеме провео у угодним разговорима и пријатном дружењу у просторијама Владичанског двора.

Дана 23. децембра 2016. године Епископију пакрачко-славонску посјетила је уважена делегације из Републике Србије. Чланови делегације били су г. Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, г. Горан Весић, менаџер Града Београда, г. Ненад Драговић, в.д. директора Дома омладине, г. Драган Амброзић, одговорни уредник програма Дома омладине из Београда. Делегацији се прикључила и гђа Мира Николић, амбасадор Србије у Републици Хрватској.

Повод посјете била је донација књига Библиотеци Епископије Пакрачко-славонске, четири стотине наслова који су прикупљени у сарадњи Дома омладине из Београда и компаније Новости. Министар Вулин приложио је нови компјутер за потребе Библиотеке. Уважене госте дочекао је Преосвештени Епископ пакрачко-славонски г. Јован и повео их у обилазак Саборног храма Свете Тројице у Пакрацу. Владика је госте упознао са историјатом Епископије и актуалним процесима обнове и плановима за будућност. Након храма услиједио је обилазак брда владичанских винограда, на врху којег је постављен крст Светог Јована Владимира који је освештан 10. септембра ове године, о хиљадугодишњици кончине Светог Јована Владимира и освештања обновљеног јужног крила Bладичанског двора.

Уважени гости изразили су задовољство доласком у Пакрац и трудом након акције прикупљања књига, као и спремност за даљу помоћ у обнови Библиотеке и активности Епископије. Након тога Владика је повео госте у Владичански двор, упознајући их са обновом, важности истог те будућим активностима које ће своју основу имати управо у обнови Библиотеке Епископије пакрачко-славонске.

Празник Зачећа Свете Ане молитвено је прослављен у Епископији пакрачко-славонској светом архијерејском Литургијом коју је, у манастиру Успења Свете Ане, служио Преосвештени Владика пакрачко-славонски г. Јован. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Антонић, парох окучански, протојереј Александар Бјелић, парох пожешки, јереј Јовица Гачић, парох вировитичко-гаћишки, и јереј Огњен Тенџерић, парох новоградишки.

По причешћу вјерних, освештан је славски колач и жито. Након свете Литургије Владика је провео вријеме са свештенством и вјерним народом у манастирском конаку.

У току дана Преосвештеног Владику посјетила је вршилац дужности градоначелника Града Пакраца гђа Анамарија Блажевић у пратњи замјеника градоначелника г. Горана Лабуса. Владика је уважене госте повео у обилазак Саборног храма Свете Тројице и Владичанског двора. У току угодног разговора владика Јован упознао је уважну градоначелницу са процесом обнове светиња Епископије пакрачко-славонске, нарочито Саборног храма и Владичанског двора, као и предстојећим плановима за будућност и даље уређење. Разматрана су питања заједничких интереса и могућност будуће сарадње.

На празник Светог Николаја владика Јован служио је свету архијерејску Литургију у свештеној обитељи Ораховачкој у манастиру Ораховици уз саслужење протосинђела Павла (Радусиновића). Манастирски храм посвећен је преносу моштију Светог оца Николаја. Након причешћа вјерних освештани су славски колачи и жито, а по светој Литургији Владика је обишао изведене радове постављања столарије односно уређења простора будуће капеле. Владика је посјетио и протојереја Драгана Гаћешу, пароха слатинског, који са породицом прославља Светог Николаја, и освештао славски колач и жито. У повратку за Пакрац Владика је посјетио и протојереја-ставрофора Луку Босанца, пароха даруварског, и одслужио помен новопредстављеној слушкињи Божјој Невенки Босанац, супрузи оца Луке која се изненада упокојила.

Извор: Епархија славонска




Нема коментара:

Постави коментар