11111111111111

Претражи овај блог

среда, 30. новембар 2016.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О ПОСТУ: Није довољно лишити се мрсне хране, ако се не лишавамо рђавих мисли и дела! (ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Иринеј поручио је да пост није само у томе да се лишимо мрсне хране, и да је то само први корак у нашем духовном животу:

"Пост треба да нас опомиње на покајање, на виша размишљања о себи. Да исто онако како се лишавамо мрсне хране, да се чувамо и лишавамо рђавих мисли. Јер прво се човеку роди мисао, па се после мисли реализује се дело. Дакле, да се чувамо рђавих мисли, да би се сачували рђавих дела. Да сачувамо и своје очи и свој ум од свега онога што нас од Бога удаљује, а да се држимо заповести Божијих и онога чему нас Јеванђеље учи па да се Богу приближимо својим животом, јер хришћанство није нека теорија нити неки философски правац. Хришћанство је живот" поручио је Свјатјејши Патријарх српски и додао:

"Онда када живимо како нас црква учи, како нас Јеванђеље учи, онда смо хришћани! А не да се хвалимо: „Ја верујем“ или „Ја славим“ како ми Срби то обично кажемо и тиме сматрамо да смо све испунили. Морамо живети хришћанским животом! А какав је хришћански живот, Господ нам је дао прилике да научимо од наших светих, оних који су Богу угодили. Имамо Светога Саву, Светога Симеона, Светога Василија Острошког, Светога Прохора Пчињског и безброј светитеља и угодника Божијих на које можемо и треба да се угледамо: како су они живели и Богу угодили, и како их је Господ прославио – не славом овога света, јер она је пролазна, него вечном бесмртном славом, славом у Господу нашем" - поручио је Патријарх Иринеј.

Нема коментара:

Постави коментар