11111111111111

Претражи овај блог

петак, 7. октобар 2016.

Храмовна слава цркве Светог Стевана у Алхамбри

Прослављена и 10-годишњица архијерејске службе епископа Максима

У недељу, 2. октобра 2016. године, свечано су прослављена три веома значајна догађаја у Саборној цркви Светог Стефана у Алхамбри, у Калифорнији. Наиме, овог дана парохија је прославила своју храмовну славу - празник Светог Стефана - Симона Монаха, 70-годишњицу Саборне цркве и 10-годишњицу устоличења Његовог Преосвештенства Епископа Максима у трон архијереја Западноамеричке епархије.

Божанску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ г. Максим са старешином цркве протојерејем Николом Чеком, оцем Норманом Косановићем и гостујућим свештеницима Илијом Дајковићем и Предрагом Бојовићем, који ће ускоро бити парохијски свештеник у цркви Светог Саве у Сан Габријелу.

Божанска Литургија је завршена свечаним опходом око цркве и благосиљањем и резањем славског колача.

Прослава је настављена свечаном трпезом љубави и богатим културно-уметничким програмом. У току програма подељене су и стипендије из фонда проте Мрвичина које се уручују сваке године на дан Светог Стефана. Ове стипендије добили су двоје истакнутих средњошколаца матураната, Пол Косановић - син оца Нормана и попадије Ане Косановић; и Алексис Бранковић - ћерка Александра и Јулије Бранковић.

У наставку је протојереј Никола Чеко изразио благодарност Његовом Преосвештенству г. Максиму на његовој 10-годишњој преданој служби светој Цркви Божјој као Епсикопа западноамерички. Подсетио је на почетне године његове делатности и на визију и мисионарска залагања епископа Максима у циљу унапређења Епархије. Прота Никола је нагласио да је лично сведок многих плодних подухвата остварених залагањима Његовог Преосвештенства, при чему је посебно истакао оснивање Издавачке установе под окриљем Светог Севастијана, која штампа и растура едукативну и духовну литературу, а које су од ползе не само у овој, Западноамеричкој епархији, него и свуда где Срби, па и други у свету живе (књиге се штампају и на енглеском језику!) и од њих стичу духовну корист. У наставку је говорник  истакао духовну љубав и старање Преосвећеног Владике о свима парохијама и парохијанима Епархије.

Председник Црквенопарохијског савета г. Стеван Спилкер и члан овог Савета г. Хрис Никчевић уручили су  владиици Максиму прилог и узорке вина из винарија Ополо и Зотовић, на чему је Преосвећени г. Максим заблагодарио.

Извор: Епархиај западноамеричка (превод: Информативна служба СПЦ)




Нема коментара:

Постави коментар