11111111111111

Претражи овај блог

петак, 7. октобар 2016.

Архијерејска Литургија у у острошком скиту Јовандолу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и викарни Епископ диоклијски г. Кирило служили су 6. октобра 2016. године, на Зачеће Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, са свештенством свету службу Божју у острошком скиту Јовандолу код Никшића.

Након причешћа вјерних, Епископи су благосиљали славски колач скита и славске колаче припадника пјешивачких братстава која славе Зачеће Светог Јована као породичну Крсну славу.

Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи казао, честитајући славу данашњим свечарима, да су свечари данас заправо сви хришћани православни, широм свијета. -Јер се прославља дан зачећа највећег рођеног од жене, Светога Јована Крститеља и Претече. Свети Јован и његово зачеће, рођење и мисија у овом свијету је изузетна била и остала, казао је Митрополит црногорско-приморски. Он је казао да постоји још свега неколико таквих рођења у историји.

-Прво је рођење Исака од Аврама и Саре, у прадревна времена. И они су били у дубокој старости, али су вапили да им Бог подари потомство њихово, и на крају је Бог услишио молитву њихову. Након Исаковог рођења, још је једно чудесно рођење – рођење пророка Самуила. Његова мајка Ана такође је вапила у храму Божјем да јој Бог подари дијете и Бог јој је услишио молитву, подсјетио је владика Амфилохије и додао да је зачеће и рођење Светог Јована Крститеља и Претече најчудесније.

-Чули смо Јеванђеље како се Захарији јавио архангел Гаврило, како је дошло до тога чудеснога зачећа и како се Јелисавета пет мјесеци крила запањена тиме што се са њом догодило - да њена остарала утроба роди ту младицу која ће подмладити, не само њу, њен брак, него ће подмладити људску природу, читаво човјечанство, с обзиром да ће Јован Крститељ бити свједок Онога који је рођен од Пресвете Дјеве, а чији је он био претеча, казао је митрополит Амфилохије.

Потом је на манастирском гробљу одслужен помен некадашњем игуману манастира Острога блаженопочившем архимандриту Лазару Аџићу, као и родитељима и осталим упокојеним сродницима протојереја-ставрофора Радомира Никчевића, који је својевремено земљиште на коме је саграђен скит приложио манастиру Острогу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска









Нема коментара:

Постави коментар