11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. октобар 2016.

Пријатељи пројекта ”Стопама наших предака”

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 5. октобра 2016. године дободелатеље јединственог концептуалног пројекта ”Стопама наших предака” који са Патријарховим благословом већ пет година води и реализује званично гласило Српске Православне Цркве за децу Светосавско звонце.

Пријему су присуствовали председници општина Стара Пазова и Палилула господа Ђорђе Радиновић и Александар Јовићић, власник компаније ”Инстонлајн” г. Јово Чоловић из Бање код Аранђеловца, академски уметник г. Михаило Глигорић Глиша и гђа Јелена Спасић, члан УНС-а новинар Адриа медија групе.

Најпре је вођа пројекта и шеф маркетинга Светосавског звонца г. Димитрије Стикић известио Свјатјејшег о досадашњим резултатима акције кроз коју је до сада узело учешћа преко 250 најталентованијих ђака основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ и Црне Горе. Од 2012. године па до данас они су могли да на едукативан и практичан начин обрађују тему наше традиције, језика, писма, вере православне, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916 до 1918 године. У подршци овом пројекту посебно су се истакли председници општина Стара Пазова и Палилула који већ неколико година системски подражавају мисионарске пројекте Светосавског звонца, а међу њима најзначајније овај на острву Крфу.

Посебна мисија овогодишње пете по реду генерације која је са Светосавским звонцем кренула путем предака била је израда споменика крајпуташа у част и славу Гвозденог пука Моравске дивизије чији су припадници својим јунаштвом многе од битака преокренули у победе и то у оним најпресуднијим моментима Првог светског рата, од битке на Колубари, повлачења српске војске преко албанских голети до пробијања Солунског фронта на Кајмакчалану 1918. године и незадрживог јуриша за ослобођење Отаџбине.

Захваљујући донацији г. Јове Чоловића из Бање код Аранђеловца, добављен је бели прилепски мермер и допремљен у камп у Касиопи. На изради овог монументалног уметничког дела током дванаест дана боравка на Крфу радио је академски уметник Михаило Глигорић-Глиша, тако да су деца у самом кампу где су смештена могла да посматрају стварање споменика крајпуташа који ће бити њихово уздарје славним прецима и јунацима Гвозденог пука.

Место где ће бити постављен споменик налази се у месту Като Карокијана на простору где је 1916. године био камп Моравске дивизије и војничко гробље где се до 1938. године налазило 560 хумки са сенима српских јунака које су пренесене у спомен-костурницу на острву Видо.

У срдачном разговору са Сватјејшим гости су изразили задовољство на домаћинском позиву за посету Његовој Светости и Патријаршији српској, посебно истакавши благодарснот на пажњи са којом Света Мајка Црква приступа образовању младих поколења и то посебно кроз мисионарски рад Светосавског звонца. Они су рекли да ће и даље подржавати овакве пројекте јер желе да правилним улагањем у децу, Србија добије кроз њих бољу будућност. Посебан акценат је стављен и на иницијативу УНС-а за обнову маузолеја на острву Видо коју су покренули ове године на стогодишњицу од искрацавања српске војске на острво Крф и коју је Патријарх благословио. Новинар Јелена Спасић је говорила о детаљима ове акције која има за циљ да доврши дело славног архитекте Николаја Краснова и маузолеј на Виду добије два бронзана војника и тиме заокружи овај задивљујући спомен-комплекс и сакрално место где су похрањене кости славних предака који су свој живот положили за Отаџбину.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уручио је г. Ђорђу Радиновићу, г. Александру Јовичићу, г. Јови Чоловићу и г. Михаилу Глигорићу, у име захвалности и као сведочанство њихове добродетељи грамате и пожелео сваког добра и напретка од Господа на одговорним пословима које обављају.

Извор: Светосавско звонце








Нема коментара:

Постави коментар