11111111111111

Претражи овај блог

среда, 5. октобар 2016.

Принц Чарлс посетио руски манастир у Гетсиманији

Поводом своје посете Израелу где је присуствовао погребу председника Шимона Переса, Принц Чарлс походио је женски православни манастир св. Марије Магдалине у Гетсимаји. Архимандрит Роман (Красовски), старешина Руске духовне мисије у Јерусалиму, поздравио је високог госта на улазу у манастир и изложио му историју и свакодневни живот ове свете обитељи.

Стојећи у порти манастира св. Марије Магдалине, одакле пуца поглед на стари део Јерусалима, отац Роман је показао Принцу цркву Васкрсења Христовог и друга свештена места Светога града. Игуманија овог гетсиманског манастира Јелисавета поздравила је Принца добродошлицом и послужила га хлебом и сољу.

После отпеваног тгропара св. Марији Магдалини, принц Чарлс је ушао у крипту цркве свете Велике војвоткиње Јелисавете, на чији гроб је положио букет цвећа који је донео из завичаја његове бабе, кнегиње Алисе од Грчке, која је била нећака ове светитељке. У наставку је краљевски гост упалио свеће при другим светим местима цркве. На енглеском је отпевано Многаја љета принцу Чарлсу и свима члановима његовог краљевског Дома.

Уследио је разговор с монахињама и ученицима Православне школе „Витанија“ (којом руководе сестре овог манастира) док је излазио из цркве, после чега се упутио у крипту с телом кнегиње Алисе. Аримандрит Роман је сад обавио кратак помен, после чега је принц Чарлс положио цвеће на гроб и упалио свећу. Разгледао је и неке старе фотографије које манастир годинама чува. И сад је Принц замолио да остане сам у крипти.

У спомен на његову бабу и изразивши дубоку благодарност архимандриту Роману, игуманија Јелисавета и монахиње испратиле су Принца на аеродром.





Извор: Тв. Храм

Нема коментара:

Постави коментар