11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 1. август 2016.

Вести из Епархије зворничко-тузланске

Освећен обновљени храм у Горњем Вишњику. Слава манастира Дуге Њиве. Црквено-народни сабор у Тумарама. Крсна слава манастира Драгаљевца.

На дан Свете великомученице Огњене Марије, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију у цркви Свете великомученице Огњене Марине и осветио генерално обновљени храм и живопис у истом.

Саслуживали су архијерејски намјесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, протојереј-ставрофор Драган Каиновић, пензионисани свештеник дервентски, свештеници Дарко Вукмановић из Винске и Недељко Горановић из Гаревца и ђакон Богдан Стјепановић. Кумовао је г. Милан Макић из Вишњика.

Ово је треће освећење овог храма. Први пут храм је освећен 30. јула 1990. године послије изградње на мјесту старог храма који се први пут спомиње 1925. године. Исти је запаљен у рату 1992. године као и цијело село. Обновљен је дјелимично и освећен 20. јула 1997. године. Вјерници на привременом раду у иностранству са својим свештеником протојерејем-ставрофором Милорадом Бајбићем одлучише 2014. године да изврше генералну обнову храма и изграде нови звоник а цркву живопишу. Уз велики труд и одрицање ово богоугодно дјело завршише. Послије молитвеног дијела, Његово Преосвештенство одржао је пригодну бесједу. За све присутне припремљен је заједничка трпеза љубави уз музику и народно весеље.

Већ дуги низ година, манастир Дуга Њива прославља своју крсну славу, Светог пророка Илију у недјељу пред Илиндан. Тим поводом се окупи велики број вјерника, као што је то био случај и ове године. Празновање је отпочело вечерњим богослужењем у суботу, а крунисано недељном Литургијом којом је началствовао архимандрит Симеон, игуман манастира Бишње, уз саслужење свештеника Синише Лазића и Горана Пањкова из Модриче, архимандрита и игумана овог манастира Нектарија Тешића, ђакона Јелисеја Ђукића (сабрата манастира) као и многобројног вјерног народа који се окупио на ову свечаност.

Након Литургије услиједио је културно-умјетнички програм у порти манастира, а послије и такмичења у дисциплинама: бацање камена с рамена, трчање у врећи и потезање конопца.

Сваке године у част празника Свете великомученице Марине, велики број Озренаца окупља се око храма Свете Тројице у Тумарама на црквено-народни збор. У храму Свете Тројице до посљедњег рата чувала се десна рука Свете великомученице Марине као велика светиња овога краја. Усљед ратних догађаја, честити парохијани скривали су свету руку од душмана и предали је на чување у манастир Светог Николе на Озрену, али братство манастира сваке године уочи празника Огњене Марине доноси свете мошти у тумарску цркву.

Посебно торжествено прослављено је навечерје празника ове 2016. године. Велики број Озренаца сабрао се да дочека Преосвећеног Владику Хризостома, који је са свештенством и монаштвом Епархије зворничко-тузланске служио празнично вечерње богослужење. Саслуживали су архимандрит Данило, игуман манастира Озрена, прото-ставрофор Стево Јовић, архијеејски намјесник тузлански, прото-ставорофор Мирко Николић, архијерејски намјесник добојски и прото-ставорофор Душко Видовић, парох из Какмужа и ђакон Богдан Стјепановић. Посебан молитвени догађај за све вјернике било је служење вечерњег богослужења на отвореном испред цркве, јер је и сама црква и порта била премала да прими све вјернике.

У наставку молитвеног празновања, Преосвећени Владика осветио је и спомен-капелу за 700 пострадалих српских бораца Озрена у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату и одржао помен за све пострадале са Озрена. Капелу је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа г. Хризостома саградило Завичајно удружење "Озрен" из Добоја уз финансијску подршку градске управе града Добоја.

Након молитвеног дијела, Владика је за изузетну пожртвованост при обнови храма у Тумарама, архијерејским похвалницама одликовао два удружења Озренаца из Цириха и Добоја. Радост празника настављена је уз трпезу љубави и уз игру и пјесму и евоцирање предратних сретних година, настављена дубоко у ноћ.

Манастир Драгаљевац, смјештен у Средњем Драгаљевцу надомак Бијељине, и ове је године благости Господње величанствено и са мноштвом  вјерника и поклоника ове свете обитељи прославио крсну славу, Светог архангела Гаврила. Свету архијерејску Литургију служио је и проповиједао ријеч Божју Преосвећени Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, уз саслужење архимандрита Нектарија, настојатеља манастира Дуга Њива, протојереја-ставрофора Јове Јовића и Цвике Мојића, као и ђакона Богдана Стјепановића и Јеленка Лазића. Овогодишња манастирска слава увеличана је рукоположењем у чин презвитера ђакона Јеленка Лазића. Након свете архијерејске Литургије обављена је трократна литија око светог храма, помен упокојеним свештеницима који су служили у Парохији драгаљевачкој, као и упокојеним игуманијама и монахињама ове свете обитељи. Испред храма благословљено је славско кољиво и преломљени су славски колачи манастира Драгаљевца и хришћанске заједнице.

Извор: Епархија зворничко-тузланска




Нема коментара:

Постави коментар