11111111111111

Претражи овај блог

субота, 16. јул 2016.

ВОЈНИ УДАР У ТУРСКОЈ Војска преузима државу, пуцњи у председничкој палати! (ВИДЕО)

Оружане снаге Турске саопштиле су вечерас да су преузеле власт у земљи да би заштитиле демократски поредак и очувале људска права. Према првим информацијама, војска је заробила поједине турске званичнике, али је турски председник Реџеп Тајип Ердоган безбедан, преноси "CNN".

00:07 - Турски имами уз Ердогана

Према подацима који стижу сваког часа, турске верске вође стале су уз предсендика Ердогана, и апелују на народ да изађе на улице и одупре се војсци.

00:05 - Немачка одбила да да азил Ердогану!

Дипломатски извори владе САД преносе да је турски председник Ердоган затражио азил у Немачкој, али да је његов захтев одбијен. Ова информација није званично потврђена, преноси ЦНН.

23:59 - Аеродроми паралисани, војска преузела контролу

Сви летови са истанбулској и аеродрома у Анкари су отказани, а према подацима са лица места, војска је заузела контролне торњеве и преузела контролу лета. Војска је саопштила да је "влада аутократска", преноси CNN.

23:56 - Црвени телефон

За све информације о српским дрзављанима у Турској позовите ове бројеве телефона српске амбасаде +90312 / 426-02-36,  + 90312 / 426-24-32

23:54 - Војска се враћа из Ирака

Турски војници који се боре против Исламске државе у Ираку наводно су повучени, и наређено им је да се врате у Турску, преноси ЦНН.

23:48 - Пуцњи у председничкој палати!

Према подацима који стижу из Турске, јака пуцњава чује се из зграде председничке палате у Анкари.

23:44 - Хеликоптер пуца на зграду телевизије

Турска државна телевизија прекинула је емитовање, јавља Ројтерс. Према подацима ЦНН-а, војни хеликоптери пуцају на зграду ТРТ.

23:40 - Војска заузима и Истанбул!

Војска је умарширала на главни истанбулски трг Таксим! Према сведочењу очевидаца, зачули су се пуцњи. Наводно је у току сукоб војске и полиције.

23:35 - Ердоган преко "Скајпа" поручио: Народе, изађи на улице!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган окривио је "Гуленист" мрежу за покушај пуча, и позвао народ да изађе на тргове, улице и аеродроме. Турски председник најавио је повратак у Анкару, и истакао да је "група која је покушала пуч заправо мањина". Ердоган је на годишњем одмору у једном одмаралишту у Бодруму, на југу земље, и не зна се какав му је тренутно статус.

- Ово није држава којом се руководи из Пенсилваније - поручио је Ердоган, алудирајући на Гулена.

Гуленист је транснационални и социјални покрет који води исламски професор Фетулах Гулен, иначе велики противник Тајипа Ердогана. .

23:30 - Војска уводи нови Устав

Војска чита нови Устав на телевизији, преноси "Спутњик". Себе називају "Саветом мира", и најављују да ће на телевизији ТРТ прочитати нови устав земље.

23:14 - Званичници заробљени

Бројни извештаји потврђују да се заробљени налазе у једном војном седишту у Анкари, а агенција Анадолија јавља да је међу заробљенима и начелник војске. Војници су преузели и зграду турске државне телевизије ТРТ у Анкари, преноси Ројтерс.

- Турска војска преузела је комплетну контролу над државном администрацијом како би вратила уставни ред, људка права и слободе, владавину права и општу безбедност која је нарушена. Сви међународни уговори остају на снази. Надамо се да ће све пријатељске везе са свим земљама бити настављене - саопштили су представници војске.

У саопштењу које је достављено електронском поштом турским телевизијским каналима, војска наводи да ће постојећи спољни односи Турске бити задржани и да ће владавина закона бити приоритет.

23:01 - Јилидирим: У току је војни пуч

"Део војске започео је војни пуч", рекао је раније вечерас премијер Турске Бинали Јилдрим, након што је објављено да војне летелице ниско надлећу Анкару и Истанбул, преноси РТ.

- Ми радимо на томе да је у питању покушај пуча, ми то нећемо дозволити, нити било какву активност која би угрозила демократију - изјавио је Јилдрим, додајући да ће платити највишу цену они који су одговорни, преноси АФП.

23:58 Гори зграда обавештајне службе

На основу појединих навода, војни хеликоптер почео је да пуца на део Анкаре у ком је смештено седиште Турске националне обавештајне службе..

По бројним извештајима Уједнињене нације су послале мејл запосленима јављајући им да је у току војни пуч у Турској, преноси британски "Гардијан".

Истовремено, јављено је да су мост на Босфору у Истанбулу, као и мост Фатих Султан Мехмет затворени, а да су се чули пуцњи у Анкари, као и да су испред аеродрума "Ататурк" .

Извор: Блиц








Нема коментара:

Постави коментар