11111111111111

Претражи овај блог

среда, 8. јун 2016.

У славу и част хиљадугодишњице од мученичког страдања српског кнеза Светог Јована Владимира

Ове године се навршава тачно 1000 година од мученичког страдања Светог Јована Владимира, знаменитог диоклијског кнеза, првог словенског и српског мученика.

Тим поводом је низом лепих саборних догађаја 3. и 4. јуна испред Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару започето обележавање овог великог хришћанског јубилеја чији ће централни догађај бити 25. септембра ове године и на коме ће поред Патријарха и епископа Српске Православне Цркве, бити позвани и поглавари, односно високе делегације, свих помесних православних цркава.

Све је почело молитвено Светом Архијерејском Литургијом на празник Светог цара Константина и царице Јелене на темељима ранохришћанске светиње у Ратцу надомак Бара, којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.

Након Литургије је приређено послужење и кратак програм у ком су учествовали чланови Београдског мушког хора ”Свети Јовна Владимир” који су том приликом отпевали за све присутне химну краља Николе Петровића „Онам’, онам’.

У поподневним сатима обележавање хиљадугодишњице мученичког страдања Светог Јована Владимира, средњoвјековног владара Дукље и Србије, у Бару је увеличано и фудбалским сусретом између домаћег фудбалског клуба ”Морнар” и екипе филма ”Монтевидео”. Овај спортски спектакл који је имао харитативни карактер (на трибинама су биле постављене кутије за добровољне прилоге за довршетак Храма Светог Јована Владимира у Бару), је привукао на трибине више од 3.000 гледалаца међу којима су најбројнији били најмлађи.  Почетни ударац на мечу извео је Митрополит црногорско приморски Амфилохије. Делегат меча је, симболично, био Божидар Вујачић, члан југословенске репрезентације која је освојила злату медаљу на Медитеранским играма коју је као селектор водио легендарни Александар Тирнанинић Тирке кога у филму Монтевидео глуми Милош Биковић.

Капитен селекције филма Монтевидео на овом сусрету је био Преграг Васић који се прославио улогом дечака Станоја, а поред њега играли су и Ненад Хераковић, Урош Јовчић и појачање из Црне Горе, глумац Божо Зубер. Утакмица је завршена нерешеним резултатом 6:6.

Након завршетка утакмице, програм манифестације је настављен испред баранског Саборног храма. Најпре су наступили етно група „Дарови Светог Јована Владимира“, Дечји хор при Саборном храму Светог Јована Владимира и Мушки хор „Свети Јован Владимир“ из Београда. У наставку је одиграна представа:  ”Хиљаду година – Свети Јовна Владимир и Косара”, која је рађена према сценарију презвитере Ксеније Милосављевић, која такође потписује режију и костимографију.  Иако у представи учествује само један професионални глумац, Павле Илић, она је изванредно примљена код барске публике која је испунила порту храма.

Четврти јун, на сам дан када наша Света Мајка Црква обележава празник Светог Јована Владимира, у барском Саборном храму служена је Света Архијерејска  Литургија. Поред Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија, служили су и господа Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и бихаћко-петровачки Атанасије са свештенством.  На Светој служби одговарали су чланови Београдског мушког црквеног хора „Свети Јован Владимир“ по управом протођакона Владе Руменића. Литургији су присуствовали многобројни верници из Црне Горе, Србије, БиХ, Албаније, Грчке и Русије. У току Литургије обављено је саборно крштење дјеце и одраслих, а у Свету тајну брака уведени су младенци Иван Кукуличић и Дијана Становић.

У литургијској проповеди након читања Јеванђеља, Владика Атанасије је рекао да је Свети Јован Владимир сведок Христов и показатељ Христове светлости и Христове љубави.

„Он је онај који је у себи Христов Божански живот носио, показивао га и ширио. То су људи који, попут Господа Христа, себе приносе свету“, рекао је Владика бихаћко-петровачки.

Митрополит Амфилохије је поздравио Епископе Јоаникија и Атанасија, и све госте који су се сабрали у граду Светог Јована Владимира по планином Румијом.

„Свети Јован Владимир, зетски краљ мученик кога данас прослављамо и коме овај свети храм подижемо, приводи нас Христу Господу. Наш је Свети Јован Владимир, нашега рода и нашега порода, онај први који је посведочио Христа својом мученичком смрћу, али он је васељенски светитељ“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Након Свете Литургије у порти као и у самом храму организоване се креативне и спортске станице за децу. У мноштву понуђеног садржаја, најмлађи су могли да се опробају у  иконопису, фрескопису, плетењу бројаница, прављењу креација од пластелина, као и у спортским и атлетским вештинама фудбала, кошарке, ходања на штулама. Након завршетка радионица за сву децу је организован обилазак барске обале и купање.

Све је настављено у 19 часова свечаном Литијом од цркве кроз централне улице Бара. Литију су предводили Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије са многобројним свештенством, а у литијском опходу учествовало је више од четири хиљаде верника.

На остацима ранохришанског храма који се налазе у центру града, након читања Јеванђеља вернима се обратио Митрополит Амфилохије, речима да је Свети Јован Владимир упамћен по томе што је свој кратки земни живот и своју кратку владавину утемељио на ономе што је вечно и непролазно.

„Његов темељ и његова основа је пре свега живи и истинити Бог, Христос Господ, Онај који је себе жртвовао за живот света, и васкрсли из мртвих који је подарио семе, квасац вечнога живота“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је Свети Јован један од оних ретких владара који нису друге жртвовали себи и својим интересима, својим идолима и лажним идеалима.

„Него је самога себе, попут Христа Господа, жртвовао за друге“, рекао је он.

Он је Баранима најавио освећење Саборног храма посвећеног Светом Јовану Владимиру за 25. септембар, а у освећењу ће, како је рекао, као и приликом освећења храма у Подгорици, учествовати сва васељена преко првојерараха свих помесних православних црква на челу са Васељенским, Јерусалимским, Руским и Српским Патријархом.

Литија је након опхода централним улицама гарад Бара завршена испред самог храма Светог Јована Владимира.

Дани Светог Јована Владимира, завршени су концертом Слободана Тркуље који је са својим саставом “Балканополис” публици приредио двоипосатно чаробно путовање кроз архаичне звуке традиционалне музике балканских простора уобличене у модерне џез, фусион и роцк ритмове, а прожете грленим и византијским певањем.

Као предизвођачи Тркуље и “Балканополиса” наступили су Даница Никић у пратњи Стефана Гарића на тарабукама, и фолклор КУД “Свети Јован Владимир”.

Дводневна манифестација  ”Дани Светог Јована Владимира” одржана је под покровитељством Митрополије црногорско-приморске и са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Амфилохија. Саму организацију целокупног догађаја реализовала је ПСД ”Света Србија”, а за поклоне и програмске садржаје за најмлађе побринуло се званично гласило СПЦ за децу Светосавско звонце.

























Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар