11111111111111

Претражи овај блог

петак, 10. јун 2016.

Вече Мајке Ангелине у крипти Спомен-храма Светога Саве

На Спасовдан 2016. велика духовна манифестација у славу једне од три српске мајке – Мајке Ангелине.

По  благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, на Спасовдан, 9. јуна 2016. године, у 20 часова у величанственој крипти храма Светог Саве на Врачару, престоничном граду Београду за заветну славу на дар,   Епархија сремска је приредила културно-духовно сабрање  у славу српске деспотице, задужбинарке и светитељке Ангелине Бранковић.

Овог благословеног дана, када славимо Вазнесење Христово и када су мошти Мајке Ангелине непрестано међу нама, пред нашим очима се потврђује свака јеванђељског истина. Хвалећи име Господње, домаћин "Вечери Мајке Ангелине" , Епископ сремски Василије заблагодарио је Његовој Светости Патријарху српском Иринеју на гостопримству и у кратком поздравном слову, и честитајући празник и славу града Београда, подсетио је на житије српске деспотице и Божје угоднице Мајке Ангелине Водитељка програма гђа Софија Љуковчан је подсетила да су само њих три добиле овај епитет „Мајка“, и то: Мајка Јевросима, Мајка Ангелина и Мајка Југовића.

"Пет стотина година је од како нетљено, нетрулежно пребивају тела светих Бранковића у манастиру Крушедолу. Њихова тела су нетрулежна; стена се распадне, а њих је Господ очувао у светости. Ми имамо мошти светитеља које нама немоћнима, слабима, пуних искушења, дају снагу да се уз њих и молитве светима укрепљујемо и изађемо на прави пут спасења...

Узели смо руку Мајке Ангелине да после пет стотина година походи читав Срем, сваку парохију, цркву, манастир, да изврши духовну смотру  духовне деце, као и да помилује и опрости нам грехе које смо чинили, да нас помилује  и помири са Богом, а онда да нас међусобно измири. И када смо се замерили једни другима, да нас помири и помилује својом благом руком и молитвама..." - казао је, између осталог, Преосвећени владика сремски Василије. Посебно је нагласио да је ову 2016. годину прогласио Годином светих Бранковића и да се она обележава богослужењима,  духовним прославама, концертима.

По милости Божијој и благодатном дару Духа Светог, у предстојећој 2016. години, Епархија сремска литургијски и молитвено обележава ТРИ велика јубилеја живота и мисије светородне породице Бранковића, на челу са Светом Ангелином Крушедолском. По упокојењу ових великана, манастир Крушедол је постао својеврсан реликвијар Светих моштију, Нови Јерусалим богомизабраног српског народа. Правилно ценећи историјски и духовни значај Светих деспота сремских, позивамо вас да прикладно и торжествено обележите:

1.) 530. годишњицу од доласка Свете Породице у Срем, 1486. године.
2.) 500. годишњицу блаженог уснућа Светог Владике Максима, 1516. године.
3.) 300. годишњицу спаљивања моштију Светих Бранковића од стране Турака, 1716. године.

Уважени песници и академици произнели су слово о духу српском, православном, и у славу Господа нашега и Мајке Ангелине.

Рајко Петров Ного, први добитник награде Мајке Ангелине која се о њеном дану додељује у манастиру Крушедолу, својим песмама је казивао о величанствености господарења духом и телом нашег Васкрслога Господа, док је академик Матија Бећковић прочитао поему "Учини ми Љубав", у част неизмерне љубави како проповеда и Јеванђеље и налаже Божја заповест Љуби ближњега свога, као и поему “Господи, помилуј“.

У програму су учествовали Хор Свети владика Николај Српски (диригент проф. Тамара Пајдић) из Нове Пазове, уметничка радионица Бистрик, док је програм изванредно водила гђа Софија Љуковчан, уредник уметничког програма РТВ Војводина, на којој ће бити емитован снимак ове вечери.

Госте је синоћ дочекао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор ПУО и уредник ТВ Храм. Међу гостима су били представници Матице српске са председником  проф. др Драганом Станићем, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве протођакон Радомир Ракић, архијерејски намесници Сремске епархије, бројно свештенство ове Епархије, поготово из намесништва земунског, старопазовачког, румског, сремскомитровачког,шидског,  сремскокарловачког и подунавског. представници јавног и културног живота Београда, студенти богословља, богослови, млади и стари, заједно окупљени у величанственој крипти Спомен-храма Светоме Сави, која нас сваку пут изненади новом лепотом живописа са којих нас гледају српски светитељи.

Зорица Зец






Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар