петак, 27. мај 2016.

Благослов молитве и радост братског сусрета

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије у четвртак, 26. маја 2016. године, служио је Свету Литургију у манастиру Свете Богородице Тројеручице подно Авале.

Митрополиту су саслуживала шесторица свештеника а појао је народ Божији предвођен настојатељицом манастира монахињом Златом. На почетку богослужења Владика је приступио икони Мајке Тројеручице која је управо пристигла у ову светињу из лавре Хиландара, целивао и заискао њен благослов себи и овој светињи Њој посвећеној приневши молитве да процвета као духовни стожер народу Божијем.

Духовно оснажен благословом Мајке Тројеручице Митрополит је посетио важну установу Војске Србије – Војногеографски институт.  Дочекан од начелника пуковника доц. др Стевана Радојчића и особља Института, Митрополит им је пренео благослов Мајке Божије и пожелео успеха у одговорном раду. Господин начелник и његови сарадници представили су историју, структуру и поље рада Војногеографског института а на успомену на прву посету даровали су Митрополиту пар рељефних карти и мапу његовог родног места, Мораче. Владика је узвратио са иконом Мајке Божије и неколико књига.

 У вечерњим часовима Митрополит Амфилохије је са угледним интелектуалцима говорио на представљању књиге „Вратити се Русији“ аутора генерал-потпуковника Др Леонида Решетњикова, директора Руског института за стратешка истраживања у Москви. Митрополит тобољски и тјуменски Г. Димитрије Капаљин који је такође учествовао у представљању ове знамените књиге, уручио је медаљу Епархије тобољске и тјуменске Светитеља Јована Митрополита тобољског I степена,  Митрополиту Амфилохију „за велики допринос у развијању руско-српских црквених веза“. Овој свечаности уз многобројне представнике дипломатског кора и високих интелектуалаца присуствовали су господа архијереји: Јоаникије будимљанско-никшићки, Јован славонски и Иларион тимочки. Др Леонид Решетњиков је у знак захвалности и поштовања српским архијерејима предао реплику спомен медаље руско-српског војног савезништва у Првом светском рату.

Текст и фото: П. Кондић

Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар