11111111111111

Претражи овај блог

петак, 13. мај 2016.

Митрополит Амфилохије у навечерје празника Светог Василија Острошког у манастиру Ждребаонику замонашио двије искушенице

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије замонашио је вечерас, у навечерје празника Светог Василија Острошког у току празничног бденија у манастиру Ждребаонику код Даниловграда искушенице Душку и Милану, којима је дао монашка имена Василија и Сава.

Након монашења Владика је рекао да су двије нове монахиње вечерас за остатак свога земнога живота добиле небеске покровитеље: Василија – Светог Василија Острошкога, а Сава – Светога Саву, архиепископа и просветитеља српскога.

„Ево двије нове мудре дјевојке које су припремиле себе да уђу у двор свога женика Христа Бога нашега, које су изабрале најљепшега између синова људских. Благодат и сила тече из уста Његових, својим Божанским загрљајем прима их Господ у своје наручје и чини да заиста уђу у радост Господа свога“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да се и Свети Арсеније радује због тога што су њих двије поред њега духовно сазреле.

„И што сте понијеле крст Христов попут њега, попут Светога Саве, попут Светога Василија и послушале глас Господњи: Ко хоће да иде за мном нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нека ме слиједи. Господ нека буде радост ваша, утјеха ваша, снага ваша, цјеломудреност ваша“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је посебно позравио родитеље новопострижених монахиња Василије и Саве подсјетивши их на древно предање да монах спасава седам покољења унапријед и благосиља их седам уназад.

„Видим, и то ме много радује, да су њих двије и са вашим родитељским благословом овдје и то је још један добар знак за њих да имају и благослов родитеља својих, да их они предају у наручје Христу Господу“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.













Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар