11111111111111

Претражи овај блог

субота, 7. мај 2016.

Слава Епархије франкфуртске и све Немачке

Благодаћу Божјом и благословом Светог Николаја Жичкога и Охридског прослављена је друга по реду слава Епархије франкфуртске и све Немачке у Диселдорфу 5. маја 2016. године.

Прослава у част овог дивног светитеља и поноса српскога народа почела је вечерњим богослужењем у храму Светог Саве у Диселдорфу под начелством Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона. Вечерњој служби присуствовали су и Викосопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Преосвећена господа Епископ врањски Пахомије, моравички Антоније, јегарски Јероним и франкфуртски и све Немачке Сергије.

Централна прослава почела је сутрадан светом Литургијом којом је началстовао је митрополит Порфирије уз саслуживање архијереја Пахомија, Теодосија, Илариона, Антонија, Јеронима и домаћина прославе Сергија уз већи број свештеника од којих ћемо поменути само госте: архимандрита манастира Драганац са Косова оца Илариона и јерођакона Илију из Епархије тимочке.

Лепоти богослужења посебно су доприносили хорови православних појацa из Београда и Црквени хор из Франкфурта.

По прочитаном Јеванђељу митрополит Порфирије се обратио присутнима рекавши да нашу веру представљају светлост и сјај васкрсења који свој стални простор налазе у цркви кроз победу над смрћу. -Ми постојимо докле постоје они које волимо, а нестворени Бог дошао је да нас учини Црквом и сазда за вечност кроз љубав која има потребу да траје, рекао је Митрополит који је за Светог Николaја рекао да је он наш Златоусти, наш Јован Богослов који је „одозго рођен“ и који је своје богословско знање самлео, преточио у пшеницу и дао српском народу као хлеб насушни.

По освећењу славских знамеља окупљенима се обратио и епископ Сергије рекавши: -Данас славимо „радост на радoст“ онога који је делима, речима и моштима сведочио Христово васкрсење. Рањени, понижени и унижени ми са апостолом Павлом кажемо: “Господом ћемо се хвалити!“. На то овом приликом додајемо и “Светим Николајем ћемо се хвалити!“ јер се нико није као он радовао Христовoм васкрсењу. Кроз сва његова дела провлачи се љубав; најпре према Богу, према Цркви, према српском роду а потом и према свим људима. Овај пророк Европе нас учи покајању и пред његовим светим моштима опростимо свима угледавши се на њега.

Међу бројним угледним званицама које су узеле учешћа у прослави епархијске славе свакако ваља истаћи генералне конзуле Србије и Грчке г. Небојшу Кошутића и г. Грегорија Делавекурасa. Богати културни програм са учешћем четири црквена фолклора из Дортмунда, Есена, Вупертала и Диселдорфа, као и продужена Литургија - агапа уследили су после славске службе.

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке























Нема коментара:

Постави коментар