11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 12. мај 2016.

У Острогу прослављен празник Светог Василија (ВИДЕО)

Празник Светог Василија Острошког Чудотворца молитвено и свечано је прослављен у Манастиру Острогу уз молитвено учеше више хиљада вјерника.

Централном светом архијерејском Литургијом на платоу испред Горњег манастира началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије, а саслуживали су Митрополит тернопољски и кремењецки из Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата г. Сергије и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, као и многобројно свештенство и свештеномонаштво две сестринске помесне Цркве.

Светој Литургији међу бројним вјерницима присуствовали су и познати српски редитељ Немања г. Емир Кустурица и познати руски спортиста, некадашњи првак свијета у боксу а данас посланик Руске Думе г. Николај Сергејевич Валујев.

Након читања светог Јеванђеља архипастирском бесједом присутнима се обратио епископ Јоаникије који је, између осталог, казао да није случајно што празник Светог Василија Острошког сваке године прослављамо након празника Васкрсења Христовог. -Он је апостол Христов нових времена и највећи проповиједник силе Божје, човјекољубља Божјег и Васкрсења Христовог из мртвих и Његове побједе над смрћу и над сваком тамом и над сваким мраком, казао је Владика и подсјетио да су светитељи Божји Богом освећени. Говорећи о животу Острошког Чудотворца владика Јоаникије је подсјетио на тешкоће кроз које је Свети Василије пролазио током земног живота са својим народом, а потом се обратио владикама Амфилохију и Сергију.

-Ово је велики дан данас овдје, ми сабрани архијереји Цркве Божје, сабрали се око ћивота Светог Василија Острошког заједно са свештенством и народом, овдје у манастиру Острогу. Ово је празник за цијелу Црну Гору али и за цијело православље. Празник Светог Василија Острошког увијек нас обрадује драгим гостима из разних крајева свијета, а данас имамо госте из Русије. Овдје је са нама и познати спортиста Николај Сергејевич Валујев, познати спортиста руског народа, понос руске државе, сила Русије, казао је владика Јоаникије.


https://www.youtube.com/watch?v=73Pvnlf0Nkc
Велики број вјерника причестио се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа, а потом је митрополит Амфилохије са саслужитељима благословио и преломио славски колач. Затим се архипастирском бесједом обратио саслужитељима и сабранима ријечима да данашњи сабор подсјећа на она сабрања око Господа од прије двије хиљаде година.

-Као прије 2000 година, када се Господ попео на Гору и око Њега се сабрао народ из свих крајева Јудеје, Самарије, са обје стране Јордана, сви су се сабрали око Њега и трудили се да се дотакну хаљина Његових, јер је из Њега излазила сила Божја, исцјељење и благослов Божји, тако и данас се наставља то сабрање око Господа васкрслога из мртвих и око Његовог угодника Светог Василија Острошког. Примамо Тијело и Крв Господњу, а онда се дотичемо Његових хаљина, а хаљине Његове су управо мошти Светог Василија, казао је митрополит Амфилохије и додао да је велики Божји дар што су у острошкој светињи митрополит Сергије и епископ Јоаникије.

Потом је вјерне благословио и обратио им се митрополит Сергије, који је казао да народ Црне Горе живи вјером и да се надахњује вјером. -Ми се овдје налазимо по благослову Митрополита кијевског Онуфрија Московске Патријаршије, који нас је са радошћу благословио да дођемо овдје и видимо овај народ који се радује вјери, живи са вјером и вјером одолијева свим искушењима са којима се сусреће. Радујемо се што смо видјели вјеру, љубав и поштовање овога народа према овом угоднику Божјем, казао је митрополит Сергије и додао да га радује што види да народ овдје живи и страда са вјером.

Митрополит Амфилохије је потом госту из Украјине уручио икону Светог Василија Острошког на дар и подсјетио да оно против чега се борио Свети Василије у 17. вијеку да се сада против тога бори народ Божји у Украјини. Такође, иконом Светог Василија Острошлког даривао је и епископа Јоаникија и пожелио му да га Свети Васислије кријепи и храни да одоли сваком злу и подари здравље и спасење народу Будимљанско-никшићке епархије. Митрополит Амфилохије је иконом даривао и познатог руског спортисту Николаја Сергејевича Валујева.

Након Литургије обављено је освећење манастирске пекаре.

















Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар