11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 22. мај 2016.

Амфилохије: Натопактовске вере и невере силом граде будућност

ПОДГОРИЦА – Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да Црна Гора може бити вечна само ако се буде градила на чврстој, Божијој вери, истичући да не може бити вечно оно што се заснива на земаљској сили, власти и идеологијама, без обзира како мудре биле.

Како преноси „Блиц”, митрополит Амфилохије је рекао да су кратких ногу и памет, и идеологије, и власти које жртвују друге ради себе, а не жртвују себе ради других и истине Божије.

„Кратког века су и такве државе и такви народи”, нагласио је митрополит Амфилохије.

Према његовим речима, има вере, има невере, има лажне вере, има сујевјера, идеологије овог света на којима моћници света граде своју вечност.

„То су ове данас, натопактовске и друге вере и невере, које на овоземљаској сили граде будућност. Они се клањају таквим неверама, идеологијама и моћницима и на томе желе да граде вечну Црну Гору. Све што се на тој невери сагради траје онолико колико траје и тај неверник и оно што је саградио - дуне ветар и нестане”, рекао је митрополит Амфилохије у беседи у манастиру Градиште у Паштровићима, код Будве, где је данас прослављено 900 година постојања манастирске цркве Светог Николе.

Наводећи да је у манастиру Градиште штампао први буквар, митрополит је рекао и да није просвета она која се заснива на мраку људског ума, непросвећеног Божијом светлошћу, те да су модерна свеучилишта по много чему постала „свепомрачилишта”, прво зато што гасе и одричу се имена Божијег.

„Просветитељи у Црној Гори одричу се српског буквара. На чему они васпитавају и чиме просвећују децу и будућа покољења? Сада имамо некакву другу, не Ћирилову азбуку, на којој је написано све што знамо и што смо знали и умемо од Светога Јована Владимира. Данас се то Ћирилово писмо у Црној Гори претворило у чиргиницу (назив за новоцрногорско писмо). На тој чиргиници хоћеш да градиш вечну Црну Гору. Можеш када хоћеш, али нећеш моћи докле хоћеш”, поручио је митрополит Амфилохије.

Према његовим речима, на земљи ће бити вечно само оно што се заснива на Божијој сили и имену, без обзира како се звало, Црна Гора, Монтенегро или Европа, Азија...

„Данас, ових дана у Црној Гори, читамо и гледамо да је `вечна Црна Гора`. Дај Боже да буде вечна Црна Гора! Само, питање је на којој сили се заснива Црна Гора, Европа и васиона. Безуман је домаћин који гради кућу на песку. Дуну ветрови, разметну песак, нестаје и распада се кућа”, рекао је митрополит Амфилохије, поводом прославе десет година независности црногорске државе.

Он каже да је била пролазна сила силника и моћника кроз ове две хиљаде година.

„Данас се не зна ни место где су били. Има их у прашњавим књигама. Пише и о Јулију Цезару, Наполеону, Хитлеру, Стаљину, Мао Цетунгу, о моћим империјама од времена Алескандра Мекедонског, који су господарили светом или су покушавали да загосподаре, заснивајући власт на сили”, рекао је Амфилохије.

Он је подсетио на мудрост да је свака сила за времена, а да је Божија свевремена.

„Тој Божијој сили ми се клањамо и она нас окупља, широм света, кроз векове и у будућим временима. Ево и данас на овом светом месту, она нас је сабрала. Управо зато што се ово место дотакло те Божије силе, силе Христа васкрслога, оно је и опстало девет стотина година. Вера је основа свега што знамо и чему се надамо”, поручио је митрополит Амфилохије, истичући да је манастир Градиште кроз векове био сабиралиште и са Истока и са Запада, преноси Танјуг.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар