11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 24. мај 2016.

СЛОВО О ИЗУЧАВАЊУ РЕЧИ БОЖИЈЕ 2

Један старац је рекао: „Бог хоће да нам помогне, јер је епоха у којој живимо веома тешка. На неки начин Бог је, да тако кажемо, обавезан да нам помогне. Уколико је човек духовно узвишенији, утолико ће Бог пре чути његову молитву. Изучавање потпомаже молитву.

Кад прочиташ нешто из Еванђеља, макар то био и један једини ред, то ће ти загрејати душу и пренеће те у духовну сферу. Кад постоји молитва, изучавање није потребно. Ја, на пример, ништа не читам. Књигу прочитам онда кад треба некоме да помогнем.”

***

Други старац, подвижник, рекао је следеће:

„Било да се молите за саме себе или за друге, требало би да ваша молитва долази из срца. Проблеми других људи требало би да постану наши сопствени. Потребно је да се претходно припремите за молитву. Да најпре прочитате неколико редова из Еванђеља или из Герондикона (Старечника), а након тога да се молите. Неопходан је извесни напор да би се ум пренео у божанствену област. Благовремено изучавање је слично посластици - оно нам је дато да би нас одвело у духовнију област. Изучавањем се загрева душа.”

 #старечник, #starecnik,

Нема коментара:

Постави коментар