11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 22. март 2016.

Патријарх Кирил молитвено обележио 40 година архијерејске службе


Марта 20, 2016, по окончању Литургије у катедралном Саборном храму Христа Спаситеља на празник Победе Православља, Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије, у име Свештеног Синода Руске Православне Цркве, упутио је поздравно слово поводом 40-годишњице архијерејске хиротоније Свјатејшег Патријарха московског и све Русије Кирила.

На свечаном ручку били су сви служашчи и високе државне и политичке личности, међу којима опуномоћени представник Председника Руске Федерације у Централном федералном округу А. Д. Беглов, који је пренео поздраве Председника В. В. Путина.  Претходно је говорио Митрополит волоколамски Иларион, који је вредновао патријарашку службу Предстојатеља Руске Цркве Свјатејшег Кирила.

Прочитана је посланица с најбољим жељама Председника Белорусије Александра Г. Лукашенка.

За трпезом чуо се поздрав Митрополита филипопољског Нифона (Антиохијска Патријаршија), који је, између осталог, казао да је „пре 40 година Његова Светост Патријарх, по речима св. Григорија Богослова, „узведен на завидну и опасну висину“ – епископско служење.

Овај јерарх је такође приметио да је књига Патријарха Кирила „Слобода и одговорност“ преведена на велики број језика и да је наишла на силан одјек у многим земљама света.

Честитке су произнели: И.В. Баранов, директор Федералне агенције по питањима националности; гђа Нанај-Магдалини Куманаку, амбасадор Грчке Републике; др Славенко Терзић, амбасадор Србије.

Сверуски Патријарх је заблагодарио свима на учешћу у богослужењу и на поздравима. Такође је пренео своје утиске са своје посете у Латинску Америку и додирнуо тему улоге Православља и служења Руске Цркве у савременом свету.

 „Тако се догодило да наша Црква, која је изашла из гоњења и била ослабљена као, по свој прилици, ни једна друга хришћанска заједница, данас проноси сведочење не само на просторима историјске Русије, него и далеко изван тих предела, стичући живи и искрени одзив људи. У Руској Цркви она има своје задатке – локалне, националне – у оквирима руског народа, но постоје и глобални задаци. И од тих глобалних задатака не одричемо се, јер хоћемо дас проносимо мисију сведочења Православља,“ – истакао је Свјатејши Патријарх Кирил.

Извор: Московска Патријаршија (превод и обрада Р.Ракић)






Извор: СПЦ

Нема коментара:

Постави коментар