11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 18. октобар 2015.

Завршен протест у Подгорици, ултиматум Ђукановићу

ОЕБС позива све стране на уздржаност

ПОДГОРИЦА – Протестни скуп Демократског фронта (ДФ), на којем се окупило више хиљада људи, одржан је вечерас у центру Подгорице, уз ултиматум премијеру Милу Ђукановићу да до суботе поднесе оставку и да буде формирана прелазна влада.

У супротном, како је поручио лидер ДФ-а Андрија Мандић, „цела Црна Гора долази у Подгорицу”, преносе подгорички медији.

Мандић је на почетку скупа, који је одржана иако није званично одобрен, рекао да је премијер Ђукановић око 18.30 часова авионом напустио земљу и затражио је да сви учесници протеста буду мирни и да се понашају достојанствено.

Он је учеснике протеста позвао да се „спреме за суботу”.
„Имамо план како да сменимо диктатора”, казао је Мандић и позвао коалиционе партнере ДПС-а да напусте Владу.

„Грађани су дошли без јавног позива, а тек ћемо их у суботу позвати ако Ђукановић не поднесе оставку”, рекао је лидер ДФ.

Небојша Медојевић поручио је да нема предаје и да је „ово права Црна Гора”, а окупљени су скандирали „Победа, победа”!

Протестни скуп и шетња улицама Подгорице прошли су без већих инцидената, мада су неки демонстранти, који су били маскирани, у једном тренутку бакљама, камењем и флашама гађали полицију, која је против њих употребила сузавац.

ДФ је и синоћ организовао окупљање у Подгорици и том приликом је интервенисала полиција јер су окупљени грађани поломили стакла на више излога, бацали каменице, сузавац и флаше према полицији.

После тога је полиција, како је саопштено, у складу са законом употребила сузавац и гумене метке.

Полиција је саопштила да је синоћ спречила и насилан улазак у зграду Скупштине Црне Горе.

ОЕБС: Све стране да покажу уздржаност

ПОДГОРИЦА – Мисија ОЕБС-а у Црној Гори саопштила је данас да је забринута због насиља током протеста у центру Подгорице и позвала све стране да покажу уздржаност.

Мисија ОЕБС-а је поновила свој став да је поштовање владавине права основа сваке функционалне, модерне демократске државе.

„Иако Мисија верује да је право на слободне протесте кључни принцип сваке демократије, такве демонстације морају да имају и легални статус, а они који у њима учествују морају да се руководе законима државе”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје и да је ОЕБС, који промовише слободу медија, забринут због извештаја о инцидентима у којима су учествавали полиција и новинари и позивају власти да наставе да спроводе мере којима ће омогућити медијима да извештавају слободно.

„Мисија позива све стране да покрену политички дијалог у оквиру релевантних националних институција”, поручила је шефица мисије ОЕБС-а у Подгорици, Јанина Хребичкова.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар