11111111111111

Претражи овај блог

петак, 21. август 2015.

ЛИГЊЕ СА ПОВРЋЕМ

Наша Света Православна Црква у току поста, својој духовној дјеци суботом и недјељом разрешава пост на уљу и на плодове мора.

Овај рецепт и ово дивно јело пуно поврћа са додатком 500. грама лигњи научио сам припремати уз оца Илију док сам боравио у манастиру Савина у Херцег Новом. Исти сам објавио на овој страници у вријеме васкршњег поста, па ево и у ове дане уколико желите можете га припремити. Здрав је и укусан.

Уколико се одлучите да га направите знајте да то није тешко, само слиједите упутства која ћу вам дати, а ту су и слике које ће вам олакшати посао.

Ово јело је попут сарме, што дуже стоји све је укусније, тако да ће други дан оно бити још љепше.Ево шта је потребно и како се припрема:

-пола килограма лигњи

1,5-2 килограма кромпира

1.килограм црног лука

пола килограма мркве

200. грама риже

2. децилитра маслиновог уља

со

вегета

бибер

0,75 литара црног или розе вина

Ова количина састојака је довољна за 5-6 особа.

Јело се припрема тако што се у шерпу ставља ред кромпира, ред лука, ред мркве, ред лигњи и ред риже.

Лигње очистити и исјећи на прстенове. Исто тако и кромпир,лук и мркву. На дно посуде сипати мало маслиновог уља, потом додати кромпир, лук,лигње, мркву и рижу.

Кад завршите један ред, сипате мало уља, соли, вегете и бибера, а потом настављате да слажете овим редом оно што је преостало и додајете зачине послије сваког реда. На крају завршите са кромпиром и преко свега сипате вино.Соли, вегете и бибера стављате онолико колико желите.

Потребно је да посуда буде дубока.Ово јело потребно је кувати на лаганој ватри.Док не прокува на јакој, а онда када прокува на лаганој. Јело је готово када вино у потпуности из њега нестане, а то је отприлике до сат времена.

Све вас пуно поздравља породица Вучановић из Приједора!



















Постављено са благословом Јереја Владислава Вучановића

Блог ''Дођи и види'' захваљује се о. Владиславу на рецепту.

Нема коментара:

Постави коментар