Наша Света Православна Црква у току поста, својој духовној
дјеци суботом и недјељом разрешава пост на уљу и на плодове мора.
Уколико се одлучите да га направите знајте да то није тешко, само слиједите упутства која ћу вам дати, а ту су и слике које ће вам олакшати посао.
Овај рецепт и ово дивно јело пуно поврћа са додатком 500.
грама лигњи научио сам припремати уз оца Илију док сам боравио у манастиру
Савина у Херцег Новом. Исти сам објавио на овој страници у вријеме васкршњег
поста, па ево и у ове дане уколико желите можете га припремити. Здрав је и
укусан.
Уколико се одлучите да га направите знајте да то није тешко, само слиједите упутства која ћу вам дати, а ту су и слике које ће вам олакшати посао.
Ово јело је попут сарме, што дуже стоји све је укусније,
тако да ће други дан оно бити још љепше.Ево шта је потребно и како се припрема:
-пола килограма лигњи
1,5-2 килограма кромпира
1.килограм црног лука
пола килограма мркве
200. грама риже
2. децилитра маслиновог уља
со
вегета
бибер
0,75 литара црног или розе вина
Ова количина састојака је довољна за 5-6 особа.
Јело се припрема тако што се у шерпу ставља ред кромпира,
ред лука, ред мркве, ред лигњи и ред риже.
Лигње очистити и исјећи на прстенове. Исто тако и
кромпир,лук и мркву. На дно посуде сипати мало маслиновог уља, потом додати
кромпир, лук,лигње, мркву и рижу.
Кад завршите један ред, сипате мало уља, соли, вегете и
бибера, а потом настављате да слажете овим редом оно што је преостало и
додајете зачине послије сваког реда. На крају завршите са кромпиром и преко свега
сипате вино.Соли, вегете и бибера стављате онолико колико желите.
Потребно је да посуда буде дубока.Ово јело потребно је
кувати на лаганој ватри.Док не прокува на јакој, а онда када прокува на
лаганој. Јело је готово када вино у потпуности из њега нестане, а то је
отприлике до сат времена.
Све вас пуно поздравља породица Вучановић из Приједора!
Постављено са благословом Јереја Владислава Вучановића
Блог ''Дођи и види'' захваљује се о. Владиславу на рецепту.
Нема коментара:
Постави коментар