11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 21. април 2015.

Свијетла седмица и Томина недјеља прослављени у Венецуели

Поред Светлоседмичних богослужења у Венецуели, архимандрит др Евстатије (Аздејковић) је са г. Дарком Унићем и још неколицином Срба испред СПЦ био присутан на обиљежавању стогодишњице геноцида Турске над Јерменима. У Османском царству је 1890 живело 2,5 милиона Јермена, од којих су већина били верници Јерменске апостолске цркве. Геноцид над Јерменима, познат и као јерменски холокауст је термин који се односи на присилну масовну депортацију и смрт преко милион Јермена током младотурске власти између 1915. и 1917. у Османском царству.

Приликом поздрављања са Јерменским Архиепископом у Венецуели г. Гомидасом, арх. др. Евстатије му је пренео поздраве Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, и у наставку предочио да се турски геноцид, нажалост, не може ограничити само на Јермене, већ и на остале балканске народе, а такође Грке и Србе, који су вековима трпели исти тај геноцид. Такође, г. Гомидас и др Евстатије су се сложили да би ове стогодишњице могле да се обиљежавају толико често, јер је и турских геноцида, на жалост било веома често.Занимљиву констатацију у свом поздравном слову рекао је и кардинал Каракаса г. Хорге Савино Уроса, који је након осуђивања турског геноцида над Јерменима и осталим хришћанским народима, прозвао и данашње такозване демократске земље, у којима свакодневно губе главу недужни грађани, првенствено мислећи на улично насиље које се у Венецуели дешава свакодневно, и такође широм света, назвавши то ”тихим геноцидом” данашњице, за који се надамо да неће проћи сто година да би га осудили, као што се дешава са Турским геноцидом.

Томина недеља је прослављена уистину торжествено у Маракају, у храму Св.Јована Крститеља. За пјевницом су пјевали г. Виктор Очковски, Украјинац рођен у Венецуели, професор на Музичкој академији у Валенсији, а пратили су га Венецелуанци Хуан и Омар, док је у олтару помагао Естебан иначе Колумбијац који се бави приватним бизнисом, човек жељан да се са својом породицом стави на располагање СПЦ. На литургији су се причестили скоро сви присутни којих је било преко тридесет и на крају беседе им рекао:

”…..Con este milagro el Señor demostró al Apóstol Tomás y lo convenció de Su Resurrección, y ese milagro se dio para que el Apóstol Tomás se convenciera de que Jesús es Dios, nada menos que esto, que Él es el Señor. Porque sólo el Señor, tiene el poder de vencer a la muerte! ¿Y quién otro si no Él hubiera podido darnos esto? Por eso el Santo Evangelista Juan dice: „Estos milagros están escritos, pero hay muchos otros milagros no escritos en este libro, y estos están escritos para convencernos de que Jesucristo es Hijo de Dios, y que creyendo en Él se obtendrá la vida, la Vida Eterna“. Esto es lo que nos da el Señor con su Resurrección, nos demuestra que Él es Dios, Hijo de Dios; y nuestra fe en Cristo Resucitado nos da Vida Eterna, nos da la Inmortalidad. Después de este acontecimiento con el Apóstol Tomás, me viene a la mente que tal vez podría haber sido serbio, porque también nosotros los serbios, frecuentemente, dudamos de Dios, y solamente, hasta que nos ocurre alguna desgracia, nos acordamos de ir a la iglesia para encontrarnos con Dios, para quejarnos con Dios, para confesarnos o para decirle GRACIAS A TI, DIOS MIO. La única manera que tiene el hombre para retribuirle a Dios por sus dones, es venir a la Iglesia, asistir al servicio divino, comulgar y decirle Gracias a ti, Dios Mío. Nosotros los ortodoxos, que nos convencimos a través del Apóstol Tomás, de que el Señor Jesucristo es el verdadero Dios, entonces por que no declararlo, divulgarlo y testimoniarlo a los demás, para que ellos compartan con nosotros aunque sea una parte de la Alegría de la Resurrección del Señor y Dios nuestro, y así disfrutar de la Paz que Él nos da, de la misma manera que, cuando después de la Resurrección dijo “La Paz sea con ustedes”, Esta Paz del Señor, es la Paz que el sacerdote les da y les transmite en cada liturgia al decirles „La Paz sea con ustedes“ y yo se la transmito a ustedes, ahora y siempre, en las oraciones durante la liturgia, les diré “La Paz sea con todos ustedes“, les deseo la Paz del Único que posee la paz bendita y la serenidad del alma, que es lo que todos nosotros necesitamos, la Paz del Señor Jesucristo.
Les deseo la Paz y Bendición a todos ustedes. ¡Cristo ha Resucitado!

……Ова се чудеса написаше, али је много чудеса која се нису написала у овој књизи, а ова се написаше да верујете да је Исус Христос Син Божији, и да верујући у Њега имате живот, Живот Вечни“. Ето, то нам доноси Господ Васкрсењем Својим, показује како је Он Бог, Син Божји; и вера наша у Њега Васкрслог, ето даје нам Живот Вечни, даје нам Бесмртност. После овог догађаја са Апостолом Томом, помислим да и он није био неки Србин, јер и ми Срби често сумњамо у Бога, и нешто док нас нека невоља не снађе нећемо баш ни у Цркву да дођемо да се сретнемо са Богом, да се пожалимо Богу, да се исповедимо, или да му кажемо ХВАЛА ТИ БОЖЕ. Једино како човек може да узврати Богу за нешто је да дође у Цркву на службу, причести се и каже Хвала Ти Боже. Ми православни, како смо се и преко апостола Томе уверили да је Господ Исус Христос Истинити Бог, објавимо и кажимо, сведочимо то и другима, како би и они поделили са нама православнима бар једаан део Васкршње Радости Господа и Бога нашега и уживали у Миру који нам Он даје када је и после Васкрсења рекао Мир Вам, тај Мир од Господа и свештеник на свакој литургији вам даје тј преноси и шаље када вам каже Мир Вам и ја вам сада преносим и увек ћу вам молитвено у току Литургије говорити Мир вам свима, Мир вам желим од Јединога Који има благословеи мир, смирење и спокој душе, оно што нам свима треба, Мир од Господа Исуса Христа

Мир вам свима и благослов желим ! Христос васкрсе!“

Секретар ЦО у Каракасу Зорица Мирковић
Бошко Зарић, Маракај
Извор: Митрополија црногорско-приморска


Нема коментара:

Постави коментар