11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. април 2015.

Прослава Васкрса у Јужној Америци

Васкрс је свечано прослављен у свим православним парохијама широм Јужне Америке. Архимадрит Кирило служио Васкршњу Литургију у Буенос Аиресу. Литургијска сабрања и у Сантјагу, Сао Паолу, Маракају и Кампинасу.

Аргентина - Свечано је било и у црквеној заједници у Буенос Аиресу Епархије јужно-централноамеричке епархије Српске Православне Цркве. У Саборном храму Рођења Мајке Божје у Буенос Аиресу васкршње јутрење и свечану Боженствену Литургију служио је архимандрит Кирило Бојовић, замјеник администратора ове Епархије, Његовог

Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Саслуживали су и протођакон Никола Радиш и архиђакон Рафаило (Чепрњић), а био је присутан и велики број вјерног народа, међу којима највише наших исељеника који живе у Аргентини, али такође и вјерника из Србије, Црне Горе, Македоније, па чак и један вјерник из Ирске. Издвојмо посебно присутсвто најстаријих исељеника, г. Александра Цвивака, гђе Милеве Гаћеше и гђе Ђорђине Ђине Стијовић рођене Поповић (из Пипера) којој се ове године навршило 60 година живота у Аргентини. Свечаност су уљепшала својом радошћу и бројна присутна дјеца и унуци наших исељеника. Литургији су присуствовали и представници Амбасаде Србије.

Архимандрит Кирило је поздравио присутне вјернике и у име митрополита Амфилохија им честитао највећи хришћански празник. -Тај празник, како је рекао, свједочи нам о непобједивој сили Исуса Христа који је побиједио све болести од које болује људска природа па и ону најстрашнију - смрт. Спаситељ ту побједу дарује и свим оним који у њега вјерују, закључио је архимандрит Кирило.

Затим је протођакон Никола Радиш прочитао Васкрсну посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја у преводу на шпански језик. После причешћа вјерног народа, по традицији освештана су и подијељена васкрсна јаја. Црквена општина при Саборном храму Рођења Богородице, на челу са предсједником протођаконом Николом Радишем, припремила је за све трпезу љубави на којој су изговорене и бројне здравице.

Чиле - На празник Светлог Христовог Васкрсења, јереј Душан Михајловић, старешина српско-руске парохије Светог Николаја Велимировића у Сантјагу (Чиле) служио је Божествену литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице Антиохијског патријархата. Иако ова парохија слави Васкрс тек трећи пут од свога настанка, у храму је ове године већ било око стотину верника, који су имали прилике да чују молитве и појање на српском, руском, црквенословенском, грчком и шпанском језику. Претходног дана, на Велику суботу, отац Душан је освештао васскршња јаја. На Литургији су читане Васкршње посланице администратора Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, као и Епископа аргентинског и јужноамеричког Руске Православне Цркве г. Леонида. Причестило се око четрдесеторо одраслих и деце, а што је веома значајно већина причасника се активно припремала пред причешће постом молитвом и исповешћу. После свечаног богослужења организован је празнични ручак на коме су били представљени национални специјалитети које су припремиле домаћице наше парохије.

Бразил - Дана 12. априла 2015. године у Кампинасу, држава Сао Паоло, одслужена је света Васкршња Литургија. Служио је свештеник Марко Обрадовић, надлежни парох за град Сао Паоло и Кампинас. Светој Литургији су присуствали верници из више градова ове велике бразилске државе. Након благосиљања васкршњих јаја уприличена је празнична трпеза.

Венецуела - Први пут, након више од двадесет година, Српска Православна Црква је у пуном богослужбеном циклусу прославила Велику недељу у Венецуели. Свету тајну јелеосвећења је по први пут служио архимандрит др Евстатије (Аздејковић). У Маракају, удаљеном 180 км од Каракаса, и миропомазао светим јелејем присутне вернике, којих је било преко четрдесет. На Велики четвртак и Велики петак, такође по први пут након дуго година, служена је служба у Каракасу, читање светих Јеванђеља, служба скидања Распећа Господњег у петак ујутру и изношење Плаштанице. Због специфичне ситуације и оскудице у набављању православних сасуда и књига, велику захвалност овим путем исказујемо и г. Дарку Унићу који се несебично потрудио и поред великих функционерских обавеза, својим рукама направио Часни крст како би свето богослужење било обављено у потпуности.

На Велику суботу архимандрит Евстатије је служио свету Литургију Светог Василија Великог како би се верни, који су држали већином цео четрдесетодневни пост причестили. У току службе је миропомазао и тако примио у Православну Цркву Хозеа и Памелу, који су често долазили на богослужења у Маракај у храм Светог Јована Крститеља (СПЦ) и одавно исказивали заинтересованост за православну веру. Хозеу је приступање светој тајни јелеоосвећења, према његовим речима, дубоко дирнуло душу, а тринаестогодишњој Памели побудила заинтересованост повратка коренима прадеде Зарића и да стасава даље у пуноћи истине и живота.

На Васкршњој Литургији која је служена у Каракасу причестили су сви присутни, многи након дужег времена, а неки и по први пут. Информације о богослужењу из Маракаја и Каракаса, су повеле иницијативу да Архимандрит обиђе и остале православне који се налазе на другим местима широм Венецуеле (Валенсија, Маракајибо, острво Маргарита, Баркисимето и многа друга), као и у суседним државама где је потребно присуство свештеника.


Секретар ЦО Каракас Зорица Мирковић
Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар