11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. април 2015.

Велики је благослов на Ваљеву

Слава храма Васкрсења Христовог и освећење Часног крста

У част храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством и свештеномонаштвом служио је свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог. Овом приликом освећен је недавно подигнути Часни крст и место будућег храма Светог Нектарија. Старешина саборног храма протојереј Драгомир Јовановић одликован правом ношења напрсног крста.

Новопросијавши светитељ Божји Ава Јустин Ћелијски, сведок Христов у доба безверја, пророковао је да ће Ваљево бити велики духовни центар српскоме народу. Слушали су га малобројни јер многи савременици му од вере предачке беху одрођени. Али, снага речи христољубивог мудраца није јењавала. Милошћу Божјом, неколико деценија касније, ми смо данас остварења тих богонадахнутих речи удостојени. Молитве двају духовних горостаса Владике Николаја и Аве Јустина чувају Епархију ваљевску. Крст часни сија на ушћу Градца у Колубару у славу хришћанске победе и част почетка градње Храма Светог Нектарија Егинског. Божји се благослов на нас обилато излива. Да ли смо заслужили? Кажимо да нисмо, ради нашег смирења. Јер, смиренима Бог ће дати више љубави, беседио је Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Литургији у Храму Васкрсења Христовог другог дана Празника над празницима. Кроткима се даје благодат, а гордима који мисле да све знају Бог се супротставља. Место на ушћу двеју река је свето, најлепше у граду и Господ га је дао за, после Храма Светог Саве, највећи у земљи и мали храм чудотворцу из Егине.
- Браћо и сестре, видим да се радујете у данашњем дану. Смрт је згажена и унижена. У Царство Божје улази се љубећи Господа Христа свом снагом. Тако се побеђује сопствена смрт. Не бојите је се јер је Господ васкрсао за нас. Овај величанствени храм благослов је Владике Николаја и Аве Јустина и њима ће бити посвећена два његова параклиса. Њихове мошти су победа наша над свим демонским силама. Подигли смо крст у коме ће бити уграђена светиња са Гроба Господњег у Јерусалиму. Он је застава победе хришћанске. Подигнут је да сведочи да је Господ васкрсао. Он је украс за анђеле, а пораз за демоне - рекао је Владика Милутин и позвао бројни верни народ да се придружи литији и подели радост освећења крста.

"Да Господ благослови добру намеру и дела слугу својих, почетак темеља грађевине и да се, у слави имена Његова, срећно отпочне и без икакве сметње успешно доврши силом, дејством и благодаћу Духа Светога", у празничној радости, појали су свештенослужитељи крај монументалног знамења, призивајући заштиту анђела чувара од противника видљивих и невидљивих. Старац Нектарије Виталис из Камаризе у молитвама биће са верним народом Ваљева, да се византијска градитељска лепотица што пре подигне. Да Ваљевци у свом завичају имају где доћи да узмоле чудесног исцелитеља за заступништво пред престолом Божјим. Уз Божју помоћ, око храма биће формиран парк, украшен цвећем које расте у Србији и Грчкој. Биће то, како рече Владика Милутин, парче раја на земљи, да нас духовно и телесно укрепљује. Уз појање Васкршњег тропара, земљиште и сабрани народ освећеном водом кропио је архимандрит Михаило (Биковић), старешина манастира Јовања.

Славски колач пререзан је испред саборног храма, а потом је приређена трпеза љубави у ресторану "Омни центра". По благослову Владике Милутина, госте је поздравио архијерејски намесник ваљевски протојереј Милован Теовановић. Он је нарочито заблагодарио великој добротворки храма Светог Нектарија Наталији Ковачевић, која је дошла из братске нам Грчке, директору Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милети Радојевићу, представницима Рударског басена "Колубара" Лазаревац, Профитног центра "Елмонт" из Лајковца, као и припадницима саобраћајне полиције и локалне самоуправе, уручивши им Архипастирске грамате и пригодне дарове.

Ј. Ј.
Извор: Епархија ваљевска

Нема коментара:

Постави коментар