11111111111111

Претражи овај блог

петак, 28. јул 2017.

СТАРАЦ ДАНИЛО КАТУНАКИЈСКИ О 666 И АНТИХРИСТУ

Септембра 5. 1925, старац Данило Катунакијски (1846-1929) послао је писмо С. Бергонину, који је припремио рад о броју 666 и Антихристу. После скоро 90 година ово писмо је савремено и инструктивно.

Писмо Старца Данила Катунакијског (9/5/1925)

Веома сам се обрадовао твом писму Маја 25. које ми је предао отац Иларион, духовно чедо Јеромонаха Саве.  

 Читам га са пуно пажње и дивљења, као што би и требало. Твој ентузијазам, као доброг Хришћанина, да проучиш Свето Писмо је за похвалу. Из твог писма сазнајем да пишеш о броју 666 и Антихристу.  

Сведобри Бог који види твоју добру веру и добру вољу, неће дозволити да упаднеш у обману, као што су неки пали, јер су се уздали у свој его и хтели да интерпретирају Откровење Светог Јована Богослова.

Доказ о смерном мишљењу које имаш о себи је то да си се плашио да не упаднеш у замке које су направљене од "добрих" намера лукавог змаја и то што ниси заснивао закључке на на свом мишљењу. Због тога си служио Свету Литургију четрдесет дана и свакога дана чинио побожна дела па тек онда написао свој рад.

У овоме си за похвалу, јер си узео за пример Светог Апостола Павла, који је тачно знао оно што друге учи, јер је био директно ученик Исуса Спаситеља. Ипак, сваке године је одлазио у Јерусалим да изложи своја размишљања Светом Петру и Светом Јакову. На овакав начин је постао просветитељ васељене.    

Пошто ми верујеш у свему, љубљени, и тражиш са непоколебљивом вером да ти кажем да ли мишљење и закључак које си изложио о броју 666 и Антихристу имају основа, ја ћу ти потпуно отворено рећи шта Свети Оци и Црква сматрају о овоме.    

Они саветују опрез и кажу да се Откровење Светог Јована не интерпретира по нашем схватању, јер су сви који су хтели да га интерпретирају пали у тешке обмане.

Такође, сви они који покушавају да одгонетну бројеве и да им дају значај у вези времена доласка Антихриста нису успели, нити су имали икакве користи. И једни и други који су се бавили оваквим проблемима су упали у страшне обмане.  

Ми смо убеђени да Свети Апостоли и сви велики Оци нису објаснили Свето Откровење, јер говори о будућим догађајима који треба да се открију након што се догоде.  

У Његовој посланици Галатима, Апостол Павле критикује оне који гледају на време и године: "Гледате на време, месеце, и године. Бринем се за вас, да се нисам узалуд трудио око вас." (Гал. 4:10)

Такође, јасно видимо у Светом Јеванђељу да Господ наш Исус, иако је објаснио својим ученицима надприродне и велике тајне о суштини Свете Тројице и све остало што је неопходно да знају за њихово спасење, ипак време и годину Његовог доласка није: "О дану и сату нико не зна, чак ни Анђели на небу, ни Син, већ само Отац." (Мат 24:36) 

Шта ово значи? Зар наш Богочовек Исус није ништа знао о овоме? Хула је да неко размишља овако. Али дао нам је знаке и догађаје који ће претходити доласку Антихриста, а као што видимо данас је то близу. Као што можемо да видимо у Делима Апостолским Господ нам забрањује не корисне интепретације: "Није ваше да знате времена и године које је Отац задржао у власти својој"(Дела 1:7). 

И као што пишеш да си грешан човек и ја сам, а задобио сам милост Божју исповешћу и под каноном сам, па зашто би љубљени мој онда себе окупирали стварима које су изнад наших моћи. Зашто да себе окупирамо бројевима и претпоставкама о временима и годинама?

Уместо да се бавимо тако опасним истраживањем, зар није боље да угодимо Богу врлинама и да избегнемо скривену гордост?

Колико је Богу угодно што понизно мислимо о себи и што плачемо над нашим гресима, толико му није угодно када истражујемо и запиткујемо до бесконачности Стари и Нови Завет. 

Доказ овоме је лопов који први ушао у Рај, иако криминалац и грешник, јер се покајао и тражио милост. 

А о доласку Антихриста, имамо Цркву као учитеља уз помоћ Светог Духа. Тада нема грешке. А ово је што Црква каже: Прво ће доћи пророци Енох и Илија. Антихрист ће бити рођен од Јеврејске проститутке... и чиниће илузиона чуда, тада ће доћи крај.  

Ово су спасоносне истине којима морамо веровати, и верујући прихватићемо Господа, као што је и написано:”Бдите дакле, јер не знате ни дан ни час када ће Син човечији доћи.” (Мат. 25:13)   
Заиста, шта нам вреди да знамо име и време Антихриста или тајну бројева, јер ће нас смрт задесити пре него што Антихрист дође.

Ово је довољно, и верујем да ћеш разумети шта ти пишем као мудар радник у винограду Христовом, и да ћеш бити убеђен да је ово истина.

Због тога, остави сва своја запажања и врати се ономе што су Оци писали, што ће ти бити од много веће користи. И онда, моли се за мене, последњег, који моли за тебе све што ће ти бити на спасење.

Катунакија, Света Гора , 5 Септембар 1925

Монах Данило Катунакиотис
Превео на Енглески Јохн Санидопоулос
Превод са енглеског Владимир Србљак
21 октобар 2013 год.

Извор: http://www.johnsanidopoulos.com/2013/10/elder-daniel-of-katounakia-on-666-and.html
Преузето са: Манастир Лепавина

Нема коментара:

Постави коментар