11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 7. април 2014.

Харков: Проглашена република, МУП потискује демонстранте

ХАРКОВ - Проруски активисти прогласили су данас током демонстрација "Народну Републику" у Харкову, одакле вечерас руске руске и украјинске новинске агенције извештавају да је полиција потиснула демонстранте из зграде обласне администрације у том граду на истоку Украјине.

Агенција Интерфакс преноси изјаву извора у полицији да су њени припадници потиснули демонстранте против нових украјинских власти из зграде Харковске обласне администрације, због чега су учесници протеста запалили аутомобилске гуме испред улаза и зграду засипају каменицама.

Агенција УНИАН наводи да се чују и експлозије шок-бомби, а да су на зграду бацани и "молотовљеви коктели", због чега је избио пожар у две просторије, који је накнадно угашен.

Украјинска национална новинска агенција Укринформ јавила је претходно да су на проруском митингу у Харкову изабрани "алтернативни одборници" Харковске обласне скупштине који су прогласили "Харковску Народну Републику".

Укринформ је пренела саопштење "одборника" да ће "Харковска Народна Република" градити односе са другим државама у складу са међуанродним правом, обратити свргнутом председнику Украјине Виктору Јануковичу како би легализовао данашњи скуп, као и влади Русије са молбом да посредује у одржавању референдума о федерализацији.

"Алтернативни одборници", чији се број не наводи, положили су заклетву на степеништу зграде Обласне администрације, додаје агенција.

Интерфакс наводи да су претходно "одборници" изразили неповерење одборницима Харковске обласне скупштине, а да ће одлуке које су донете ступити на снагу после одобрења на обласном референдуму.


Извор: РТВ

Нема коментара:

Постави коментар