БЕОГРАД - Председник Националне организације
потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић упозорио је данас да се у Србији
продаје на хиљаде тона меса сумњивог квалитета.
Најновији случај продаје меса угинулих животиња у Великој Плани, по његовим речима, није ништа ново.
Паповић је агенцији Бета рекао да је пре
три године из Бразила и Аргентине увезено месо сумњивог квалитета и да
до сада није обелодањено који произвођач је то месо стављао у промет.
Он је нагласио да НОПС стално указује на
неопходност пуне контроле меса и месних прерађевина која укључује
контролу произвођача животиња, кланица, прерађивача и крајњих
продаваца.
У Србији, како је истакао, немо довољно инспектора, а додатни проблем је и то што неки од њих не раде свој посао како треба.
"Велики проблем којем треба да се
посвети пажња јесте и мали број кафилерија. Некада их је у Србији било
на десетине, а сада само две или три имају дозволу за рад", казао је
председник НОПС-а.
Он није могао да прецизира које количине
меса сумњивог квалитета стигну до тржишта, али је навео да је реч "о
тонама и тонама таквог меса".
"Ситуација која се десила пре пар дана у
Великој Плани, где је откупљивано и стављано у промет месо угинулих
крава и коња, треба да буде последње упозорење Министарству
пољопривреде да хитно предузме озбиљне и конкретне кораке", казао је
Паповић.
Прошле седмице полиција је ухапсила
једну особу јер је у Великој Плани откупљивала месо угинулих крава и
коња, за које се знало да није за исхрану, а потом га прерађивала и
продавала у својој угоститељској радњи преко пута основне школе.
Према оценама ветеринара, месо угинулих
животиња, па чак уколико здрава животиња угине од инфаркта, није за
људску употребу, ни сирово, ни прерађено, и може бити јако опасно, јер
се у ткиву угинуле животиње која није искрварила у року од пола сата
почињу размножавати бактерије које постоје у организму.
Медији су прошле године упозоравали и да
Србија све више увози месо и месне прерађевине лошег квалитета и којима
се ближи рок истека трајања, док се илегално највише преко Косова
увози чак и месо којем је рок трајања истекао, садржи ГМО или повећани
ниво хормона.
Писало се и да је у многим месарама у
Србији могла да се нађе и пилетина из Јужне Америке која је долазила
преко црногорске луке, као и говедина из Бразила и Аргентине које
дозвољавају употребу ГМО сточне хране.
Према званичним подацима, Србија највише
увози месо из Аргентине, а произвођачи меса и месних прерађевина су
велики увоз образлагали тиме да на домаћем тржишту нема довољно
сировина за производњу због осипања сточног фонда.
Извор: РТВ
Нема коментара:
Постави коментар