11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 11. март 2014.

Шредеру касно прорадила савест - „напад НАТО на Србију 1999. представљао je кршење међународног права“

Бивши канцелар Немачке Герхард Шредер признао је у Хамбургу, на скупу који је организовао недељник "Цајт", да је напад НАТО на Србију 1999. представљао кршење међународног права. Он је казао да док је био канцелар Немачке у време када је трајао конфликт у Југославија исто тако погазио међународно право.

- Тада смо послали авионе на Србију, који су заједно са НАТО бомбардовали једну суверену државу а да притом Савет безбедности није донело никакву одлуку! Зато треба бити опрезан пре него што се неком запрети кажипрстом, упозорио је Шредер.

Последице бомбардовања Србија, правна наследница СРЈ, и данас осећа. А овакво "отварање душе" Шредера неће ама баш ништа променити у њеном тренутном положају и процесу преговора са ЕУ - оцењује др Предраг Симић, професор међународних односа на Факултету политичких наука у Београду.
 

Ништа се неће променити, нама само сатисфакција

- Изјава Шредера и није изненађење. Он је својевремено одбио захтев САД да се Немачка припреми на копнени напад на Југославију. Рекао је да не може да шаље војнике Бундесвера тамо где је Вермахт оставио крваве трагове. Садашња Шредерова изјава неће имати последице по данашњи положај Србије, јер то што се догодило није резултат права, него резултат силе. Тешко да ће се било шта променити, осим што нама лично може да буде нека сатисфакција - оцењује за "Вести" Симић.

Осврћући се на Шредерове ставове о Украјини, Симић каже да га не изненађују, јер је он директор гасовода Северни ток.

Бивши немачки канцелар је прозвао кризни менаџмент ЕУ због "почетних грешака и непознавања структуре региона" и индиректно прогласио ЕУ одговорном за избијање кризе на Криму. Ипак, сложио са председником Европског парламента Мартином Шулцом да је оно што се дешава на Криму "нарушавање међународног права", али није хтео да осуди свог пријатеља, руског председника Путина.


Извор: Вести онлине

Нема коментара:

Постави коментар