11111111111111

Претражи овај блог

среда, 2. август 2023.

Свети Пророк Илија

Свети Пророк Илија
Дан светитеља Илије спада у ред најпоштованијих светитеља међу Србима. Слави се 02. августа по новом календару тј 20 јула по старом календару. Обичаји и веровања везани за Св. Илију разликују се у нијансама од места до места.

 Живот се народни преплиће са библијским предањем и хришћанском вером па се тако може рећи да овог светитеља Срби уврштавају у огњене свеце, тј. да он управља громовима и муњама. У народним песмама се назива громовником и по заповести Божијој »гађа ђаволе« и изгони зло са неба. Такодје се верује да од тог датума опадају жеге и да долази до свежијих ноћи, а око 02 августа редовно пада киша и ударају громови.

По библијском предању Свети пророк Илија је боговидац, чудотворац и велики ревнатељ вере Божије. Родом је из племена Аронова из града Тесвита па је прозван Тесвићанин. Када се родио отац његов је око дететове колевке угледао анђеле Божије како огњем дете повијају и пламен му дају да једе. Ово је било предзнање Илијиног пламеног карактера и богомдане силе огњене. Касније је своју пламену силу и чудеса Свети Илија употребио у борби против Израиљског цара Ахаве и његове жене Језавеље који су се клањали идолима и народ одвраћали да служе једином живом Богу. Језавеља је наговорила мужа да будући Сиријанка подигне храм у Сирији богу Ваалу и да одреди многе свештенике да служе том лажном богу. Великим чудесима Свети Илија затвори небо, настаде суша од три године и шест месеци, спусти огању са неба и запали Богу жртву. Затим је молитвама својим спустио кишу; чудесно умножио брашно и уље; удовици Сарепти васкрсао умрлог сина; многа друга чудеса чинио и прорицао. На небо је узнесен на огњеним колима и са огњеним коњима. У Новом Завету на светој гори Тавор се јавио заједно са Мојсијем нашем Господу Исусу Христу. У Јовановом Откровењу, Апокалипси се говори да ће се Свети Илија појавити пред сам крај света да сузбије силу Антихристову.

Владика Николај Велимировић расудјујући размишља на дан овог светитеља како уопште порази и победе у ратовима не бивају без допуштења Божијег и како живе душе верују у моћна чудеса пророка Илије јер Бог будући да пројављује своју моћ кроз мртве ствари и стихије сигурно то чини и кроз живе и свете људе.


 Извор: Света Гора 
 
  „Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi  

#светиИлија, #пророкИлија, #Илијагромовник, #светипророкИлија, #prorokIlija, #Ilijagromovnik, #svetiprorokIlija,#svetiIlija, #светиилија,

Нема коментара:

Постави коментар